By: Liyana Hood

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 3-Apr-2010 09:36 Email | Share | Bookmark
Mkn Pizza W Lin, Mee Udang Tronoh & Menu Sea Foods

 
 
 
 
 
 


Salam semua kengkwn....
Harap semuanyer sihat2 belaka dan dilindungi olehNya selalu...

Hajat hati nk publish CCM kami kat Taiping last month, tp 1pcs pikcas pun blm beredit lg...
Gerun nk buka file CCM kami tu sbb sedar x sedar ada dlm 700 kpg pikcas yg kami dok snap...
Berpinau mata ni nk memilih... tp nk x nk kena buat jugak kan...so, tunggu je la yer...
So, ari ni liyana tempekkan dulu pikcas2 ni sebagai pencuci mata...lg pun pikcas ni dah lama beredit, so layan je la yer...

N3 kali ni liyana nk tempek pikcas campur2 yg disnap bulan lepas...
1st sekali liyana nk tempek pikcas masa liyana p lunch dgn x-opismate liyana ni...lin...
Lin ni org sabah, hubby dia lak org sarawak diorg ni dah lama menetap kat perak ni...
Still belum ada anak...masih dlm pemprosessan katanyer...hehehe...

Tghari tu (dah x ingat ari apa) liyana ambik lin kat opis dia di Ipoh Garden dan kami mkn pizza hut kat area situ jugak...
Selalunye kami dpt lunch sesama klu liyana ada kerja luar atau boss p out station...
Apalagi tu la masa utk 'mengulat'...hahaha....

Ok lah dah x tau nk citer apa...jom layan pikcas yg x seberapa ni....
Ooooppppp...sori kualiti pikcas x menarik cz liyana guna hp jer...
Hp liyana tu murahnyer tu pasal pikcas x lawo...huhuhu...


Tghari tu ni jer yg kami order...kenyang sampai ke ptg...


Ni lah x-opismate liyana yg banyak tolong liyana...thanks to lin diatas semua jasa baik dia selama ni...



Ni lak masa kami brreakfast kat Tonoh dlm bulan lepas jugak....pun dah lupa bila...
Gerai ni pagi2 dah ada mee udang...so, pg tu liyana mkn mee udang dan hubby lak mkn hibun grg udang....
Anak2 mkn nasi lemak...pikcas nasi lemak x snap cz lupo...

Jom tgk apo yg ado...


Bg liyana mee udang mak jah kat Taiping tu lagi sedap dr yg kat Tronoh ni...
Nanti liyana publish n3 kami p mkn mee udang lepas n3 ni yer...



Ni pun pikcas bulan lepas...tiba2 mlm tu teringin nk mkn mee sizling kat JJ tu...
Dulu mee sizling dia sedap dan blh dikatakan pemes la jugak...

Jom tgk mee sizling dia...



Mlm tu liyana mkn x sesedap dulu2 kala....
Agaknyer tukang masak dia org lain kot....memang x puas mkn mlm tu...
Ingat mlm ni nk try mkn yg kat Tesco Station 18 lak...kazen liyana ckp kat situ sedap...
Jom sapa2 nk join...



Udang ni kami beli kat pengkalan Kuala Sepetang masa kami CCM kat sana...
Udang fresh memang sesuai utk direbus dan rata mcm tu jer...memang sodap...





Ni pun sotong yg fresh, baru naik dari laut...
Ari isnin (15.03.10) yg lepas kami ke Pantai Remis sbb ada opah sedara meninggal kat sana...
So kami lajakkan diri ke pengkalan kat Pantai Remis tu...
Liyana just beli sotong, k'long lak dia beli ikan yg memang fresh...
So, esoknyer terus liyana buat kerabu sotong resepi dari k'long tp liyana buat dgn cara liyana...hehehe...
Yg penting memang sedap dan cukup puas mknnyer...

Jom tgk kerabu sotong liyana ni...



Quote:
Kerabu Sotong

Bahan:
Sotong ~ 8 ekor (direbus dulu baru dipotong)
Serai ~ 2 btg (dipotong halus...liyananyer x berapa halus sbb dah x sabor nk mkn...hehehe...)
Tomato ~ 1biji (dicincang halus)
Limau Nipis ~ 3biji (diperah ambik airnyer sj)
Cili padi ~ 7bj (dipotong halus - nk pedas blh tambah cili)
Bawang Besar ~ 1biji (dicincang halus)
Gula, garam dan perisa secukupnyer

Cara:
~ Rebus dulu sotong kemudian baru dipotong...jgn rebus terlalu lama, nanti sotong tu keras x sedap...
~ Bahan2 diatas dipotong dan digaulkan didlm mangkuk
~ Dah siap semuanye digaulkan buh sotong yg sudah dipotong kedlm mangkuk tu dan kacau...
~ Letakkan perahan air limau tadi dan rasa masam dan masinnyer
~ Dah cukup semua rasa blh la dimkn begitu saja or dgn nasi...

Selamat Mencuba...


Nantikan n3 CCM kami selepas ini...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net