By: Liyana Hood

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 18-Mar-2010 11:00 Email | Share | Bookmark
Kenduri Kawin @ Kuala Perlis ~ Part 1

 
 
 
 
 
 
 
 
 


Tarikh: 22.02.2010 (Ahad)
Masa: 11.00am ~ 5.00pm
Lokasi: Kuala Perlis, Perlis

Salam semua kwn2...
Harap semuanye sihat2 walaupun cuaca kita sekarang ni amat hening sekali...
Liyana lak baru dilanda batuk dan selsema hingga bertukar suara menjadi adik Ella...hahaha...
Alhamdulillah sekarang dah beransur sihat...

Kali ni liyana nk tempek pikcas masa kami ke Kuala Perlis last month utk menghadirkan diri di majlis perkahwinan anak sedara biras liyana, k'miza
(yg duk kat langkawi tu)...
Ikutkan memang dah malas nk pergi sebab last minit mak mertua liyana x jadi turun dari langkawi...
Mak mertua liyana demam dan x larat nk berjln, so mak mertua x jadi nk turun Kuala Perlis dan jumpa dgn kitaorg....
Anak2 liyana lak dah excited nak jumpa tuk diorg, tp nk buat camna dah tuk diorg x sihat...insyaALLAH bulan 6 nanti kita org blk blh la lepas rindu kat tuk...
Memandangkan dah berjanji dgn k'miza, maka kami pergi juga ke kenduri kawin anak sedara dia...
Lagipun ramai gak sedara yg dtg dari Langkawi...m'cik milah, anak2 k'ros (kakak husband) dan ramai lg lah....

Kami p balik hari...seawal jam 7.00am kami kluar dari umah mak, mak liyana ikut sama ke Kuala Perlis...
Hajat hati nk jumpa besan yg dah lama x jumpa, pun x kesampaian...
Dan kami sampai kat kuala perlis jam 11.00am....lepas lepak2 dan mkn juadah kat umah mak k'miza kami pun ke rumah kakak k'miza (umah kenduri)....
Sesampai jer kat umah kenduri tu terkejut liyana cz banyak sungguh khemah yg dipasang...
Semua sekali khemah dlm 16 buah...kawasan rumah lak sangat la luas dan kiri kanan lak sawah padi...memang cantik view kat situ....
Tp kami lupo lak nk snap keindahan alam tu...rugi rasanye x snap...

Ok berbalik ke tajuk asal....nk citer sikit pasal kenduri ni....
Kenduri ni memang meriah...ramai sungguh jemputannyer 3000org dan 5 ekor lembu dah selamat ditumbangkan utk kenduri ni....
Memang terkejut dengor jemputan dan lembu2 tu....
Lauk2nye lak memang sedap walaupun hanya 3 jenis...ada kari daging, ayam masak merah dan kerabu perut yg tersangat sedap hingga liyana ratah berpinggan2...
Bila kerabu perut tu dah habis diganti lak dgn arca buah...pun x sempat nk snap picnyer...
Pencuci mulut lak ada dadih dan agar2...disamping tu ada gak gerai laksa dan teh tarik utk tetamu....memang sedap....

Liyana yg duk kat situ sampai 4-5 jam pun x perasan sbb terlalu asyik mkn sambil sembang2 dgn sedara mara dari langkawi....
Kena lak dgn angin sepoi2 bahasa dari bendang padi yg cantik dan cuaca yg sangat baik tu langsung x perasaan dah jam 4.30pm...

Kenduri kat Kuala Perlis ni adat diorg lain sikit....kita sebagai keluarga pengantin lelaki kena ambik pihak pengantin perempuan diumah diorg...
Bayangkan klu perjln 1 jam pergi dan 1 jam baik...memang letih rasanye nk kehulu kehilir mcm tu...
Tp bagi diorg tu semua x ada hal sbb dah memang adat diorg mcm tu...
So, ramai gak wakil dari pihak lelaki p jemput pengantin diumah pengantin pompuan... Mujur rumah x jauh...
Dlm kul 2.00pm pengantin dan rombongan pun selamat sampai keumah pengantin lelaki...
Oopppp lupo lak nk bg tau...anak sedara k'miza ni lelaki....anak kakak dia...

Sebelum tu buat Madi dan Athierah...Selamat Pengantin Baru...Moga berbahgia selalu hendaknye hingga ke akhir hayat dan
dikurniakan cahaya mata yg comel2....amin...

Memandangkan banyak juga pikcas yg disnap, maka liyana terpaksa buat 2 part utk Majlis Kensuri @ Kuala Perlis...
Utk 1st n3 ni jom layan dulu pic pengantin dan keadaan diumah pengantin yg disnap semuanye oleh husband liyana...

Jaazzzzz........


Pintu masuk ke rumah pengantin... Ada lg khemah dibhgn luar yg x disnap picnye...


Pikcas pelamin yg diletakkan diluar rumah dan pikcas bilik pengantin yg sangat cantik...


Pikcas dimeja santapan, x banyak pic yg diambik...tp semua lauk best2...


Pikcas lauk pauk kenduri...husband liyana lupo nk snap pikcas kerabu perut yg sangat sedap tu...geram tul dgn En.Dodi ni...


Ketibaan pengantin dan rombongan...


Pikcas pengantin diatas pelamin...cuaca x berapa panas tp mungkin disebabkan pelamin tu diluar, maka mata pegantin jd kecik...banyak cahaya kot...


Pikcas makan beradab...pun x banyak yg disnap...malu kata husband...hahaha...



Ari tu pengantin disembahkan dgn persembahan silat dari kumpulan dlm kg. tu juga dan dari anak2 k'miza...mira & alia...
Persembahan silat ni yg bestnye diiringi dgn persembahan rebana...memang best...

Bukan senang nk tgk mcm ni...klu kat Ipoh ni memang x pernah nampak ada lg persembahan silat mcm ni...
Seronok bila ada acara mcm ni di majlis perkahwinan... Baru la meriah...

Ok la dah x tau nk citer apa...jom tgk aksi diorg bersilat....layannnnnnn....


Persembahan silat dari penduduk kg. tu...


Persembahan silat dari anak2 k'miza...mujur 2-2nyer sporting, blh buat show...hehehe...

Quote:
Terima kasih yg x terhingga diatas doa dan ucapan besday dari kwn2 utk besday anak bujang liyana di n3 bawah tu....mudah2an apa yg didoakan dimakbulkan olehNya...Nantikan n3 small celebration besday along ditepi swimming pool...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net