By: Liyana Hood

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 23-Feb-2010 12:24 Email | Share | Bookmark
Mkn2 W K'Fara & Co. @ Our Home & Last Day W K'Fara & Co.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Tarikh: 24.01.2010 (Ahad)
Masa: 12.30pm ~ 4.30pm
Lokasi: Our Home

Salam semua kengkwn...
Harap semuanye sihat2 belaka dan dilindungi ALLAH S.W.T...

N3 kali ni masih lg citer didlm bulan lepas, bulan Januari...
Walaupun dah back dated harap kengkwn sudi layan n32 liyana ni yer...
And thanks pd yg sudi masuk kesini walaupun x tinggalkan jejak...

Ok, berbalik ke tajuk asal...n3 kali ni liyana nk tempek pic masa k'fara & co. (mama irfan & farihah) dtg umah utk mkn tghari + hie tea....
Actually k'fara nk pindah ke KL, so seminggu sebelum dia berpindah liyana ajak la k'fara & family mkn2 kat umah kami...
Sedih rasanye bila dpt tahu k'fara nk berpindah...dah la kami baru nk bermesra, dah nk berjauhan pulak...huhuhu....

Ari tu liyana masak simple2 jer...harap semuanye kena dgn selera akak & family...
Thanks to En.Dodi cz tlg liyana memasak sambil dia jaga anak2...

Jom tgk menu liyana ari tu...




Pikcas dimeja mkn lupe nk snap...yg ada cuma juadahnyer saja...

Quote:
Tom Tam Campur Ala2 Liyana

Bahan:
Daging ~ ikut suka nk buh banyak mana
Ayam ~ ambik isi sj (agak2)
Udang ~ 20 ekor
Sotong ~ 5 ekor (dipotong)
Cendawan ~ 1 pack
Carrot ~ 1 batang
Pucuk jagung ~ 1 pack
Bunga kobis ~ agak2
Tomato ~ 2 biji (dipotong 2)
Bawang besar ~ 1 biji (dipotong mayang)
Perencah tom yum ~ 4 sudu
Daun limau purut ~ 6-7 helai
Serai ~ 6-7 btg
Limau nipis ~ 3 bj (diperah dan diambik airnye sj)
Garam secukupnye

Cara:
~ Rebus daging dan buh terus perencah tom yum, daun limau purut dan serai
~ Dah empuk daging baru buh ayam
~ Pastu sotong, udang dan sayur kecuali cendawan dan tomato
~ Letak garam dan air limau nipis dan rasa
~ Kacau hingga mengelegak
~ Dah semuanye agak2 masak baru letak cendawan, tomato dan bawang
~ Kacau sekali 2 dan rasa lg (klu kurang masam tambah air limau lg)
~ Dah ok blh tutup api dan makan...


Quote:
Ikan Bawal Masak Sos (Resepi Simple Dr. Mak Liyana)

Bahan:
Ikan bawal ~ 2 ekor
Bawang besar ~ 1 biji (dipotong mayang)
Bawang kecik ~ 2 biji (dicincangkan)
Bawang putih ~ 2 ulas (dicincangkan)
Halia ~ 2 ptg (jgn banyak)
Sos cili ~ 4 sudu
Air ~ 1/2 cwn
Garam
Gula (sikit)
Perisa

Hiasan:
Telur ~ 2 biji (direbus dan dipotong nipis dlm 1/2")
Salad ~ 2 kelopak
Timun ~ 4-5 potong
Cabai merah ~ 1 biji

Cara:
~ Ikan bawal digoreng dan diletak tepi
~ Tumiskan bawang kecik, bawang putih dan halia sehingga naik bau
~ Masukkan air dan kacau
~ Masukkan bawang besar dan sos cili
~ Buh garam, gula dan perisa (garam jgn banyak sangat sbb ikan tadi dah ada garam)
~ Dah cukup semua rasa, tutup api

Bahan hiasan disusun dlm pinggan yg leper dan letakkan ikan bawal goreng tadi diatasnyer kemudian siramkan saja bahan2 yg didlm kuali tadi...
Dah siap dan boleh dimakan...




Selesai sudah kami menjamu selera (mkn tghari)...liyana hidangkan pula hie tea...
Semua tu liyana yg masak sendiri...semua resepi pun dari kwn2 dialam cyber ni juga...
Kek coklat kukus tu dah banyak kali liyana buat, kali ni liyana buat atas permintaan k'fara...
Deco pun main balun jer, janji berdeco...hahaha...

Puding Roti Berkismis tu adalah resepi dr k'fara....
Malu rasanye nk bg k'fara mkn....ye la sifu yg rasa...
Tu pun atas permintaan k'fara, liyana buatkan juga...


Hie Tea kami ptg tu...


Kek Coklat Kukus dari liyana khas utk k'fara...


Acara potong kek dengan k'fara...


Anak2 lak potong kek...


K'Fara yg sangat baik orgnyer...sungguh ramah dan tamah...seronok dpt berkenalan dan berkwn dgn akak...


Mari menjamu selera...


Liyana dgn aina dan anak2 k'fara...


Pikcas anak2...


Aina yg tgh main sorok2 dgn along & abg irfan...


Pikcas anak bujang k'fara yg sangat handsome...


Pikcas anak dara k'fara yg sangat comel...

Quote:
Thanks to k'fara & family cz sudi dtg utk menjamu selera diumah liyana... Liyana mohon maaf jika ada terkurang layanan pd k'fara & family... Harap menu2 liyana tu kena dgn selera akak sefamily... Malu rasanye sbb akak lebih terror memasak dari liyana... Pepepun thanks atas pujian tu...hehehe....




Tarikh: 31.01.2010 (Ahad)
Masa: 10.00am ~ 11.30am
Lokasi: Rumah Lama K'Fara ~ Tmn Meru Impiana, Ipoh

Ni lak seminggu lepas mkn2 kat umah liyana...
Memandangkan tgh ada masa ni liyana updatekan sekali harung jer...senang sikit...
Time ni k'fara dah nk tinggalkan ipoh dan liyana...sedih rasanye nk berpisah...huhuhu...

Banyak gak brg2 k'fara, klu x silap loti tu 5tan...
Dan thanks to k'fara cz bagi liyana pot tu...

Jom tgk pic kami disaat k'fara nk pindah ke KL...


Pikcas anak2 liyana kat umah yg tgh tgu liyana bersiap...


Tgk la tu dah penuh brg2 k'fara kat atas lori tu...


Pikcas farihah...sedih sbb nk tinggalkan ipoh tu sbb dia nangis....hehehe...


Posink sekejap sementara brg dinaikkan kelori....


Pikcas kenangan...

Quote:
To K'Fara: Seronok dapat berkenalan dgn akak & family...walaupun akak dah berpindah ke KL harap x lupa kami sefamily disini....klu ada turun ipoh, jgn lupa calling2 liyana...miss u kak....


Lepas breakfast dgn k'fara (sblm bertolak ke KL) kami p menziarah Rehan (isteri Zul Yahya) yg dlm pantang anak ke-2 kat rumah mak dia...
Rumah mil Zul Yahya dekat dgn rumah lama k'fara... Ari tu Zul Yahya x da p shoting kata isterinye...
Liyana x snap pikcas bb Zul Yahya, segan lak rasanye nk kluarkan kamera...
Lagipun risau gak sbb rasanye muka bb dia ni belum kluar dlm paper lg...
So, simpan je la niat nk snap pikcas bb dia yg comel sesangat tu...

Tamat disini dulu citer dihari ahad bulan lepas...
Nantikan pulak n3 selepas ni mkn2 with k'watie & abg arin, k'mira & k'ila diumah liyana pd sebelah mlmnye pulak...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net