By: Liyana Hood

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 17-Feb-2010 07:26 Email | Share | Bookmark
Happy Besday To Naufal & Basic Muesli Slice

 
 
 
 
 


Tarikh: 22 Jan 2010 (Jumaat)
Masa: 9.00am
Lokasi: Umah Mak ~ Tronoh, Perak

Salam semua kengkwn...
Selamat pulang ke rumah masing2 dan selamat kembali bertugas...
Harap mood cuti CNY dah pun berakhir dan jgn ada muka yg monyok utk ke pejabat...hehehe...
Liyana masih lagi bercuti...ari jumaat ni baru start kerja semula....
Cuti2 ni just lepak kat umah jer...along lak ari ni dah start sekolah so memang x kemana2...

Mcm biasa la kat umah liyana ni asyik2 n3 yg dah lepas...
N3 yg terkini terpaksa diperap utk diberi laluan pd citer2 yg sebelum ini....
Nak masuk gear lima pun x sempat....ni nama jer cuti, bila dah duk kat umah ada sj benda yg nk dibuat....

N3 kali ni liyana nk tempek pickas besday Airil Naufal bulan lepas...
Actually besday Naufal on 22.01 dan liyana 23.01...selang sehari...
Tp liyana x celebrate pun sbb liyana x berapa suka la nk tukar no ni...kuang3...

So, mlm tu kami buat sikit celebration utk family jer...kek lapis coklat & milo tu liyana yg buat...
Deko pun x cantik, malu rasanye dgn otai2 kek dan sifu2 didapur tu...
Actually kek lapis tu 1st time liyana buat....x berapa nk jadi...tp tetap habis....

Jom layan pic adik naufal tiup lilin yg pertama ini....


Happy 1st Besday utk Airil Naufal...Moga menjadi anak yg soleh dan berjaya didunia dan diakhirat...amin...


Pic 3 beranak...


Kek lapis coklat & milo liyana yg pertama dan terakhir...hehehe...

Quote:
KEK LAPIS COKLAT-MILO

Bahan-Bahan:

10 biji telur
16 oz mentega
220 gm gula kaster
240 gm tepung gandum
200 gm Milo
3 sd bsr serbuk koko
1 tin susu pekat (397gm)


Cara:

~ Pukul mentega dan gula hingga kembang.
~ Masuk telur satu persatu, pukul lagi hingga pekat dan rata.
~ Masukkan susu pekat, kacau rata.
~ Kemudian masukkan tepung, dikacau/gaul rata dan bahagikan adunan kepada dua bahagian.
~ Satu dicampur Milo manakala yg satu lagi di bubuh Cokat.
~ Bakar selapis-selapis hingga selesai




Ni pun resepi yg baru liyana cuba...thanks to Ida~Mama Twin yg cukup rajin mencuba resepi baru cz sudi berkongsi resepi ni...
Liyana dan family cukup suka basic muesli slice ni...memanh sedap...
Dlm bulan ni jer liyana dah buat 3 kali...semua clear...memang yummmyyy sungguh....

Jom tgk hasil percubaan pertama liyana ini...
And thanks sekali lagi utk ida cz sudi layan soalan yg mcm2 dlm phone tempoh ari...
Minta halal yer ida, liyana copy paste jer resepinyer...

Quote:
BASIC MUESLI SLICE
copy dari Marlida: http://marlida.fotopages.com

BAHAN-BAHANNYA

2 cawan rolled oats
2 cawan cornflakes, ramas sedikit (boleh guna coco pop, rice bubble, honey star atau campur kesemunya)
60 g campuran kekacang, dipotong kecil (i used badam)
40 g kismis (atau buah2 kering yang anda suka) - ibu guna mix fruit
1/4 cawan coklat chip (optional) - ibu letak 1/2 cawan coklat rice
150 g mentega
1 camca mentega kacang(x bubuh)
1/2 cawan madu bijan (teman saje tambah) -ni pun tak letak
1/2 cawan gula perang -ibu tambah
1 s/b madu-ibu tambah

CARA MEMBUATNYA
Lenser tin leper berukuran 10 x 10 inci dengan mentega, alas dengan aluminum foil dan lenser aluminium dengan sedikit mentega juga (LG, dia guna kertas minyak jee). Panaskan oven pada suhu 180C. Cairkan mentega dan mentega kacang atas api sederhana, kemudian masukkan madu dan masak dengan api perlahan hingga bancuhan pekat sedikit, biarkan suam. Satukan rolled oats, cornflakes, kekacang, kismis dan coklat chip dalam satu bekas. Tuang no. 2 dan gaul hingga semua bergaul rata. Alih ke dalam tin yang telah disediakan tadi. Ratakan dan tekan biar padat sedikit. Bakar selama 30 minit. Keluarkan dari oven dan biar sejuk sepenuhnya. Masukkan dalam peti sejuk sehingga dingin. Boleh dipotong atau dipatahkan saja....

*Note jgn over bakar nanti akan rasa pahit dan kismis jd keras



Ari tu sampai 2 resepi liyana buat...alhamdulillah menjadi, cuma kek lapis tu jer yg x memuaskan hati...huhuhu....



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net