By: Liyana Hood

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 13-Feb-2010 16:43 Email | Share | Bookmark
Minggu Mencuci & Masak2...

 
 
 
 
 
 
 
 


Salam semua kengkawan...
Harap semuanye sihat2 belaka...
Sure ari ni ramai yg dah blk ke kg. memasing...maklumler cuti CNY dah pun bermula....
Pada kwn2 yg baru nk bergerak utk pulang kekg. masing2, liyana doakan semoga selamat pulang dan kembali...hati2 dijln raya...
Dan pada mereka yg dah selamat sampai ke kg. masing2...selamat melepaskan rindu pd keluarga dikg....
Dan pd kwn2 yg pergi ke CCM sempena CNY ni, selamat bercuti dan beristirehat bersama keluarga masing2...

Bagi liyana lak CNY ni x kemana2...cuma ari isnin ni jer ada program dgn kwn2 lama...
x sabar nk tgu ari isnin ini...

Ok, berbalik kpd tajuk asal n3 kali ini cerita anak beranak yg tgh ada mood nk mencuci...
Ha...nk tau cuci apa, jom layan pic 3 beranak ni....

Hari sabtu bulan lepas (dah x ingat bila) along sibuk nk basuh basikal dia...so, layankan aje...
Ibu just tgk dan bg arahan jer...semua kerja mencuci along yg buat...hehehe....

Jom layan pic along dulu yg tgh mencuci basikal kesayangan dia ni...


Along tgh kusyuk mencuci...sempat lagi tu duk menjeling ke kamera...hihihi...

Ni lak xtvt 3 beranak ari ahad dlm bulan lepas....jua x ingat tairkhnye...

Jom layan pic diorg tgh mencuci kereta abah pulak...


Along memang suka dapat main air....


Tgk la aksi aina yg tgh kusyuk membasuh kereta abahnyer...


Aina bukan tolong pun....tolong kacau jer...hahahaha...



3 beranak yg tgh kusyuk memcuci....cuci jgn x cuci...kasi berkilat yer...hehehe...



Ni lak menu ptg ahad tu...liyana buat laksa...sj buat sbb tiba2 jer tekak ni teringin nk mkn laksa buatan sendiri...
Resepi laksa ni dari kakak liyana...sapa lg klu bukan k'long ku yg tersayang itu....



Quote:
Laksa ~ Resepi K'Long

Bahan:
Ikan mambong ~ 8 ekor
Bunga kantan ~ 3 btg
Daun cendehum ~ segenggam
Bawang besar ~ 1 biji
Belacan ~ agak2
Cili kering ~ agak2
Asam keping ~ 5kpg
Garam ~ agak2
Perisa ~ agak2
Laksa ~ 1 bungkus
Timun, salad, cili padi, bawang besar & telur rebus utk bhn awehnye....

Cara:
~ Ikan mambong direbus dan diasingkan isi dan tulang kemudian diblander
~ Bawang besar, belacan dan cili kering dblander
~ Dah siap blendar buh dlm periuk campur air dan masak
~ Letak garam, perisa dan asam
~ Last sekali letak bunga kantan dan daun cendehum
~ Pastu rasa semua cukup and dah masak blh tutup api

Siap utk makan....




Ni lak buat puding laici gula hangus...
Selalu gak buat puding ni...sedap klu dimkn sejuk2...
Lagipun anak2 dan abah suka dgn puding ni...
Resepi ni liyana dapat dari satu2nye kakak ipar liyana iaitu k'niza...
Menantu kesayangan mak juga...hehehe...


Yang ni kami punya....


Yang ni lak utk jiran...nk pulangkan bekas diorg...

Quote:
Puding Laici Gula Hangus

Bahan:

Agar2 powder ~ 13gm
Air ~ 5 1/2 gelas
Air laici ~ 1 tin (Buahnye disusun dlm lengat)
Gula ~ 1 cawan
Susu cair ~ 1 1/2 cawan

Gula Hangus:
Gula ~ 1 1/2 cawan

Cara:
~ satu kan semua bahan diatas kecuali susu cair didlm periuk
~ masak dan kacau sehingga mengelegak dan agak2 pekat
~ tutup api dan baru bubuh susu cair dlm periuk agar2 tadi
~ Letak tepi

Masak lak gula hangus dgn api yg sederhana...kacau selalu dan jgn biarkan dia betul2 hangus, nanti jadi pahit x sedap...
Dah siap gula hangus, siramkan diatas laici yg dah disusun dlm lengat or apa2 bekas yg tahan panas...
Pastikan laci2 tu disusun dekat2...ibarat gula hangus ni gam utk dia bercantum...
Dah siap siram dgn gula hangus (biar seketika supaya dia sejuk dan membeku), baru siramkan pula agar2 yg dah dimasak tadi diatasnyer...
Simpan dlm peti ais...dah keras dan sejuk, terbalikkan didlm pinggan yg leper...
Pastikan laici diatas dan gula hangus akan turun kebawah (mcm dlm pic tu) baru siap utk dimkn...
Sangat sedap dimkn waktu cuaca panas dgn hidangan yg sejuk ini....

Selamat Mencuba...




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net