By: Liyana Hood

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 3-Feb-2010 22:30 Email | Share | Bookmark
Menu Kami Di Bulan Disember

 
 
 
 
 


Salam semua kengkawan...
Harap semuanye sihat2 belaka...

N3 kali ni masih citer dibulan disember thn lepas...
Sorry bebanyak pd semua kengkwn sbb pic thn ni terpaksa liyana peram dulu utk settlekan pic thn lepas...
Tu pun x dapat nk tempek semuanyer sbb thn ni pun dah masuk bulan Februari...
Kejap jer rasanye dah masuk 2 bulan kita dithn 2010 ni...begitu cepat masa berlalu...
Tapi klu ada kelapangan akan liyana usahakan utk tempek semua pic yg ada...bukan apa senang nanti anak2 nk tgk...

Ok, berbalik ke tajuk asal...n3 kali ni citer menu kami time cuti am bulan disember thn lepas...
Cuti am ari tu liyana x blk kg, so berasap ler dapur liyana waktu2 itu...
Semua menu2 pun simple2 belaka sbb husband liyana ni jenis mkn yg simple2...
Nk lak lauk ala2 kg...memang kena dgn tekak dia...
Along & Aina lak janji x pedas...liyana lak semuanyer mkn...pedas, ala2 kg., ala2 bandar semua balun...hehehe...

Oklah jom tgk menu kami dlm bulan disember thn lepas...
Memandangkan lauk semua simple2, so x yah la liyana letak resepinyer yer...malu lak dgn otai2 masak mcm k'Madiha, Ida, KH, K'Za dan ramai lg ler...

Jom layannn....


Ni masa cuti am yg pertama...klu x silap cuti awal muharram...

Quote:
Telur Tumis Air

Bahan:
Air ~ 2 gelas (nk banyak kuah tambah lg air)
Telur ~ 2 bj
Bawang Merah (kecik) ~ 1 bj (dihiris)
Bawang Putih ~ 1 Ulas (dihiris)
Cabai Merah / Cili Padi ~ Agak2 jer...nk pedas buh lebih, x nk pedas x yah buh...tp liyana x buh sbb yg ni utk aina...

Cara:
Tumiskan bawang merah + bawang putih + cili
Dah ada bau dan agak2 kuning buh air, pastu garam dan perisa
Biar mendidih baru pecahkan telur satu persatu
Rasa dah ok blh tutup api...jgn kacau terlalu kerap nanti telur tu pecah
Dah siap utk dimakan...


Quote:
Sambal Tumis Abah (Resepi simple dari kakakku...k'long)

Bahan:
Ikan bilis
Kacang tanah
Ubi kentang
Bawang putih ~ 1 ulas (dihiris)
Bawang besar ~ 1 biji (dihiris)
Cili blenda ~ 2 sudu
Asam jawa (sikit)
Garam (agak2 ler)
Gula (1 sudu)
Perasa (secukupnye)

Cara:
Goreng satu persatu ikan bilis, kacang tanah dan ubi kentang....dah siap letak tepi...asingkan jgn sekalikan...
Tumis bawang putih & bawang merah hingga kekuningan dan naik bau...
Masukkan cili blande kacau dan tumis sehingga pecah minyak....
Masukkan air asam jawa sikit sj...jgn banyak nanti banyak air...
Pastu buh garam, gula dan perisa...kacau dan rasa...dah ok baru buh kentang dan tutup api...
Biar sambal tu sejuk sikit baru letak ikan bilis dan kacang tanah supaya kekal ranggup dan garing...
Dah siap utk disajikan....



Ni lak waktu cuti Krismas...dapat la mask lebih sikit...hehehe...

]]]


Jus timun yg sedap...




Sarapan kami masa cuti Krismas ari tu...




Dan xtvt last liyana dibulan disember...membalut buku2 along...mujur buku pinjaman dah siap berbalut cuma nk buang nama budak thn lepas jer kat permukaan buku tu...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net