By: Liyana Hood

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 19-Jan-2010 18:31 Email | Share | | Bookmark
Jalan2 Dgn K'Azue & Co. @ Ipoh ~ Part 1

 
 
 
View all 18 photos...


Tarikh: 26.12.2009 (Sabtu)
Masa: 7.00pm ~ 11.00pm
Lokasi: Umah & Limau Bali Tambun, Ipoh

Salam semua kengkwn...

N3 kali ni liyana nk publish pikcas masa k'azue & co. dtg ipoh bulan lepas...
Memang dah tau dari awal yg k'azue akan turun ipoh minggu tu...
So, minggu tu memang liyana free kan diri dari sebarang xtvt khas utk jumpa dgn k'azue...
Dan akhirnye alhamdulillah dapat juga liyana bertentang mata dgn k'azue...
Seronok sangat dpt jumpa family k'azue yg baik2 belaka...exp. umie k'azue...seronok bersembang dgn umie...

Actually memang kitaorg dah janji nk jumpa mlm tu kat luar, area pekan ipoh...
Nasib baik ptg tu liyana call k'azue nk tanya nk jumpa kat na...toptop k'azue ckp dia dah sesat kat ipoh ni...hehehehe...
K'azue nk ke pekan tp waktu liyana call tu k'azue ada kat simpang pulai dah menghala nk ke KL...
So, liyana pun suruh la k'azue patah blk dan alang2 dah lalu kat jln besar umah liyana tu liyana suruh la k'azue & co. singgah umah....
Dan jadilah titik pertemuan kitaorg kat umah liyana yg x seberapa ini...

Sampai gak k'azue kat umah liyana...tu pun sbb sesat...klu x rasanye x dtg la kot...hehehe...

Selesai semuanye solat kat umah liyana, liyana bawa diorg p beli limau bali kat Gunung Rapat, nk p yg kat Tambun rasanye sure dah tutup...
Waktu tu dah kul 7.30pm - 8.00pm so bawa yg dekat dgn umah liyana ni jer...

Jom layan pikcas kami kat limau bali ni dan kat umah liyana sikit...


x banyak pikcas yg diambik sbb masing2 sibuk merasa buah limau bali tu...

Lepas beli limau bali, liyana bawa k'azue p Gerbang Malam...
Masa kat Gerbang Malam liyana x dapat nk join k'azue jln2 cz x ada parking dan aina lak tido...
So, liyana just tgu k'azue kat dlm kereta jer... Sorry yer k'azue x dapat temankan k'azue jln2 kat Gerbang Mlm tu...



Ni lak xtvt ari ahadnyer... Liyana bawa k'azue & co. ke Gunung Lang...
Actually liyana pun baru 2nd tima kesini, 1st waktu tempat ni baru nk didirikan, klu x silap thn 2007...la ni dah ok dah...
Macam2 ada...

Utk keseberang sana, kena naik bot...tambang utk dewasa RM3.00, kanak2 RM1.50...
Ok la kan lagi pun x jauh dari pengkalannyer...

Jom layan pikcas part 1 kami kat Gunung Lang ni...

Tarikh: 27.12.2009 (Ahad)
Masa: 11.00am ~ 1.00pm
Lokasi: Gunung Lang, Ipoh, Perak.

































Quote:
Nantikan n3 sambungnyer lepas ini yer...


Monday, 18-Jan-2010 10:22 Email | Share | | Bookmark
Along Masak2 @ Home...

 
 
 
View all 11 photos...


Salam semua kengkwn...

Hari ni liyana nk tempek pikcas anak bujang liyana ke dapur...
Entah kenapa 2-3 menjak ni along asyik request nk memasak...
Agaknye selalu tgk ibu didapur buat experimen dia pun teringin nk buat gak...hehehe...

Sekarang ni pun along duk request nk gosok baju sekolah sendiri...semua dia nk buat sendiri...
Baju sekolah liyana x berani nk bg buat sebab takut terbakar dan berlubang lak baju tu nanti...x ke naya tu...hehehe...
Tp basuh baju sekolah, kasut sekolah, kopiah & stokin memang dia yg buat...
Lepas dah liyana 1 bab kerja...tp utk mengosok ni liyana ckp kat dia dah darjah 4 baru blh gosok baju sendiri...
Nampak gayanye along ni ikut jejak abah dia...ringan tulang...mudah2an biarlah sampai ke tua mcm tu...amin...

Berbalik pd tajuk asal, utk tidak menghampakan along ibu ni, liyana suruh dia masak burger...kebetulan mlm tu memang dia nk makan burger...
Tp idak ler liyana biorkan dia sorang2 kat dapur tu...kerja2 berat liyana yg buat...selebihnye memang along yg buat sendiri...

Jom layan pikcas along kat dapur ni...

Tarikh: 17.12.2009 (Mlm Khamis)
Masa: 9.00pm
Lokasi: Our Home


Along tgh sibuk masak burger...


Along dgn burger pertama dia...yummyyy....


Aina x ketinggalan jugak mkn burger pertama along dia...


2 Badik yg kusyuk mkn burger...


Burger kami mlm itu...aina nyer kosong...yg lain2 mcm biasa, penuh dgn sayur2an dan sos cili...



Ni lak keesokan pgnye... klu x silap time ni cuti Awal Muharram...
Pagi tu pun sama along minta nk mkn me sedap, so liyana suruh dia buat...
Apa lagi bukan main seronok la dia... Tgk la tu sampai x sempat nk mandi terus kedapur...
Tp dah basuh muka dan gosok gigi la yer...hehehe...

Layan pikcas along tgh rajin memasak ni...me sedap jer...memang peveret along pun...

Tarikh: 18.12.2009 (Jumaat)
Masa: 9.00am
Lokasi: Our Home


Along beraksi lagi didapur...kali ni me sedap pulok...hehehe...


Mari makan me sedap yg memang sedap...


Layan me sedap along...


Me sedap yg memang menjadi peveret along...



Ni lak pikcas anak dara liyana bila dah kekenyangan mkn me sedap along dia...
Jom layan pikcas aina yg semakin banyak hal ni...fenin2 ibu dan abah dia...hehehe...


Aina ckp phone dgn nenek dia...selalunye hp along la yg jadi mangsa utk dia buat main...


Aina paling suka main dgn walker ni...memang x simpan pun lagi sbb klu dia main dlm ni blh la liyana buat kerja...


Thursday, 14-Jan-2010 08:16 Email | Share | | Bookmark
Masak2 @ Umah Mak Sepanjang Bulan Disember 2009

 
 
 
View all 5 photos...


Salam semua kengkwn...
Harap semua sihat2 belaka...

Kali ni liyana nk tempek lak pikcas masak2 kami kat umah mak bulan lepas thn lepas...hehehe...
Semua masakan ni x la dimasak serentak cuma liyana letak dlm 1 n3...senang citer...
Kali ni liyana x letak resepi sbb semuanye biasa2 jer...

Oklah dah x tau nk citer apa jom layan apa yg dimasak kat umah mak bulan sudah...



Kek coklat ni liyana ambik resepi dlm fp nuanza...
Nk tau resepinye blh la klik kat sini http://nuanza.fotopages.com
Memang sedap, masa tu adik liyana, asu yg buat...liyana just kluarkan model jer...
Tp ada gak nolong dia kat dapur tu...hehehe...
Jom tgk hasil dari asu ini...


Asu dgn hasil pertama dia...good job asu...



Ni lak sagu rembia...actually liyana dapat sagu ni dari m'ngah kat langkawi masa liyana blk bulan 11 ari tu...
M'ngah bagi kami sikit utk dibuat disini....dah la 1st time tgk dan mkn kena buat la pulok...hehehe...
Ye la org dah bg ambik dan buat je ler... Tu pun jenuh duk call mak mertua 2-3 kali tanya cara memasaknyer...hahaha...
Masa kat kg. ari tu liyana ada makan tp masa tu mak mertua yg buat dan liyana lak x tgk sbb x tau yg m'ngah nk bagi kami bw blk yg mentah punya....
Alhamdulillah menjd walaupun ada rasa kureng sikit... Rasanye lak ala2 bengkang...sedap memang sedap...
Tapi lg sedap org langkawi yg buat...hehehe...


Ni la rupa sagu rembia setelah dimasak dgn santan dan kacau mcm dodol...penat gak memasaknyer...



Ni lak cucur tapak gajah ala2 mak liyana...hehehe...
Cucur ni mcm biasa buat cuma cara masak tu kena lerengkan kat kuali bg panjang pastu biarkan dia jatuh kedlm minyak dikuali tu...
Time tu liyana x sempat nk snap pikcas sbb bangun pagi jer mak dah siapkan sebagai sarapan...
Bangun terus ngap jer ler...oopppsss....dah siap mandi tau baru ngap...hihihi...


Cucur tapak gajah ala2 mak liyana yg sedap...



Bubur doyan yg dah lama x makan...bubur doyan ni mkn dgn roti jala...
Roti jalanye ada kat bawah tu yer...jom nengok....


Bubur doyan mak yg sedap hingga menjilat jari...hehehe...




Roti jala ni mak yg bancuhkan, liyana & asu gilir membuatnye sbb memasing dgn ank kecik...
So, bila anak asu nangis liyana sambung, bila aina nangis asu lak sambung...hehehe...
Janji siap dimasak...


Wednesday, 13-Jan-2010 11:47 Email | Share | | Bookmark
Experimen Sepanjang Bulan Disember 2009

 
 
 


Salam semua kengkawan...

Kali ni liyana nk tempek ekperimen yg liyana buat bulan lepas tahun lepas...
Alhamdulillah experimen liyana menjadi, cuma ada 1 resepi jer yg kureng menjadi...
Tp lepas buat kali yg ke3 baru la ok dan sedap...hehehe...
Nk tau apa resepinyer jom tgk kat bawah ni...

1st resepi dari k'fara ~ umie irfan, http://umie2u.fotopages.com
Actually liyana mkn puding roti k'fara ni time anak dara dia sambut besday bulan 10 thn lepas...
Memang sedap giler, husband liyana pun suke...
So, minta la resepi tu kat k'fara...k'fara ni x kedekut ilmu...
Thanks yer kak kasi resepi ni utk dikongsi bersama....

Utk k'fara, sorry kak, liyana tokok tambah sikit resepi akak ni...hehehe...
Tapi still yummmyyy.....

Jom layannnnn........



Quote:
Bahan A:
Roti ~ 8 keping
Susu Segar ~ 500ml
* dicarik2 dan direndam susu segar

Bahan B:
Telur ~ 2 bj
Mentega ~ 2 sudu
Gula ~ 1/2 cwn
Asen Vanila ~ 1 sudu
* Dipukul sehingga sebati

Dah pukul dan sebati, tuangkan bahan B tadi kedlm bahan A.
Letak dlm lengat dan tabur pula kismis diatas roti bahan2 tadi.
Bakar dlm suhu 180'c dlm masa 1jam.
Biarkan sejuk dan siap utk dimakan


Resepi ke-2 ni lak dari Nuanza...juga sifu didapur...
Suka tgk masakan dia, yg simple2 memang liyana suka buat...senang...x banyak kerja...hehehe...
Liyana copy & paste je yer tuan punya resepi ni...http://nuanza.fotopages.com minta halal...



Quote:
Resepi Puding Roti Mudah - sumber inspirasi dari Nuanza

Bahan:

4 keping roti- carik2an
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan gula
2 biji telur
8 gm serbuk agar2
3 1/2 cawan air
2 susu besar mentega
2-3 titis pewarma- optional, x boh pun x pe..

cara:

masak agar2 dengan air sampai larut kemudian masukkan gula dan biarkan mendidih

blender roti + telur + susu cair + susu pekat manis pastu masukkan dalam periuk agar2

pastu masukkan mentega

kacau sampai agak2 pekat- masukkan dalam loyang atau apa2 bekas
titiskan beberapa titik pewarna
ambik lidi sate, lorek2 kan suka ati
sejukkan dalam peti ais sampai membeku

siap utk dimakan!


Resepi ke-3 ni lak liyana dapat dlm email...
Bila tgk cara dia yg mudah tu terus p beli brg dan buat...
Alhamdulillah menjadi...dan memang sedap...
Siap liyana buat lagi kali ke-2 utk besday Aina ari tu...



Quote:
RESEPI KEK COKLAT KUKUS
------------ --------- --------- --------- --------- ----

BAHAN A :

1 CAWAN GULA
1 CAWAN SERBUK KOKO
1 CAWAN MINYAK MAZOLA
1CAWAN AIR PANAS
1 CAWAN SUSU PEKAT
1/2 CAWAN MILO
1 SUDU KECIL SERBUK NESCAFE
3 BIJI TELOR


BAHAN B :

2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 SUDU KECIL SODA BIKARBONAT


CARA2 MEMBUAT NYE:

SATUKAN SEMUA BAHAN A HINGGA SEBATI
KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN B .
KACAU RATA DAN KUKUS SELAMA 1 JAM.

UNTUK TOPPING

1 CAWAN MILO
1/2 CAWAN KOKO
1/2 CAWAN SUSU PEKAT.
1/4 CAWAN AIR PANAS

KACAU RATA SEMUA BAHAN DI ATAS BARU TUANG KE ATAS KEK TADI...... TABURKAN COKLAT URAI... PAS TU MASUK DALAM PETI AIS.

P/S : SEBELUM TUANG TOPPING MAKE SURE KEK DAH SEJUK SIKIT BARU KELUARKAN DARI ACUAN .. JANGAN PANAS2 LAK KANG BEDERAI LAK KEK TU ..


Monday, 11-Jan-2010 20:56 Email | Share | | Bookmark
Happy Besday To Nur Aina Firdaus...

 
 
 
View all 4 photos...




Salam semua kengkawan....
Hari ni 11 Januari 2010, genap 2tnn umur anak dara liyana...Nur Aina Firdaus Binti Rodzi...
Pejam celik pejam celik dah besar anak dara ibu ni.... Dah makin bijak dan bertambah keletah...

Ibu doakan semoga anak ibu menjadi anak yg solehah, berjaya didunia dan diakhirat serta menghormati org tua...amin...
Dan jgn nakal2 yer sayang....letih ibuabah...hehehe...

Tahun ni x ada celebration utk Aina, abah ckp insyaALLAH next year kita buat mkn2...
Selang setahun katanye...hehehe...ok la yer sayang...
Thn ni budjet kureng...hahaha...

Utk tahun ni kek utk Aina liyana yg buat sendiri.... Alhamdulillah kali ke-2 buat kek ni menjadi...
Dan deco diatas kek tu pun sendiri punya design....hahaha...malu rasanye dgn otai2 kek...
Memang x cantik...budak baru belajor tu ler rupanyer...kahkahkah....

Memandangkan besday Aina jatuh ari ini ari isnin, maka ibu dan abah awalkan sehari utk Aina potong kek...
Lepas buat kek dan puding roti berkismis tu kat umah kami, liyana decide utk blk kg. umah mak...
Bila abah kata ok, terus siap2 dan blk umah mak...
Ye la klu potong kat umah kami x seronok la sangat, hanya kami 4 beranak jer...
So, kita potong kek kat umah nenek....ramai sikit org kat umah nenek...
Kebetulan sepupu liyana (k'ro) ada dtg umah mak, meriah la sikit ramai bebudak...
Tp sayang x dak pikcas yg disnap sbb tukang ambik gambor dah malas nk layan kamera...huhuhuhu....
Tukang ambik gambor sibuk nk uruskan persiapan mancingnyer keesokannyer...
Geram betoi dgn abah ni....

Ok jom layan pikcas Aina dari 2008 hingga ke mlm tadi... Dan pikcas Aina potong kek dgn hanya berbaju tido...hahaha...

Laayaannnnn..........


Pikcas Aina dari umur sehari hingga 1 thn...


Aina dari 1thn hingga ke mlm tadi (yg baju hijau last sekali tu pikcas mlm tadi)...


Masa celebrate besday Aina for 1st year...


Aina 2nd besday...


Kek coklat kukus yg liyana sendiri buat...resepi nanti liyana letak kendian yer...



[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net