By: Liyana Hood

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 17-Feb-2010 07:26 Email | Share | | Bookmark
Happy Besday To Naufal & Basic Muesli Slice

 
 
 
View all 5 photos...


Tarikh: 22 Jan 2010 (Jumaat)
Masa: 9.00am
Lokasi: Umah Mak ~ Tronoh, Perak

Salam semua kengkwn...
Selamat pulang ke rumah masing2 dan selamat kembali bertugas...
Harap mood cuti CNY dah pun berakhir dan jgn ada muka yg monyok utk ke pejabat...hehehe...
Liyana masih lagi bercuti...ari jumaat ni baru start kerja semula....
Cuti2 ni just lepak kat umah jer...along lak ari ni dah start sekolah so memang x kemana2...

Mcm biasa la kat umah liyana ni asyik2 n3 yg dah lepas...
N3 yg terkini terpaksa diperap utk diberi laluan pd citer2 yg sebelum ini....
Nak masuk gear lima pun x sempat....ni nama jer cuti, bila dah duk kat umah ada sj benda yg nk dibuat....

N3 kali ni liyana nk tempek pickas besday Airil Naufal bulan lepas...
Actually besday Naufal on 22.01 dan liyana 23.01...selang sehari...
Tp liyana x celebrate pun sbb liyana x berapa suka la nk tukar no ni...kuang3...

So, mlm tu kami buat sikit celebration utk family jer...kek lapis coklat & milo tu liyana yg buat...
Deko pun x cantik, malu rasanye dgn otai2 kek dan sifu2 didapur tu...
Actually kek lapis tu 1st time liyana buat....x berapa nk jadi...tp tetap habis....

Jom layan pic adik naufal tiup lilin yg pertama ini....


Happy 1st Besday utk Airil Naufal...Moga menjadi anak yg soleh dan berjaya didunia dan diakhirat...amin...


Pic 3 beranak...


Kek lapis coklat & milo liyana yg pertama dan terakhir...hehehe...

Quote:
KEK LAPIS COKLAT-MILO

Bahan-Bahan:

10 biji telur
16 oz mentega
220 gm gula kaster
240 gm tepung gandum
200 gm Milo
3 sd bsr serbuk koko
1 tin susu pekat (397gm)


Cara:

~ Pukul mentega dan gula hingga kembang.
~ Masuk telur satu persatu, pukul lagi hingga pekat dan rata.
~ Masukkan susu pekat, kacau rata.
~ Kemudian masukkan tepung, dikacau/gaul rata dan bahagikan adunan kepada dua bahagian.
~ Satu dicampur Milo manakala yg satu lagi di bubuh Cokat.
~ Bakar selapis-selapis hingga selesai




Ni pun resepi yg baru liyana cuba...thanks to Ida~Mama Twin yg cukup rajin mencuba resepi baru cz sudi berkongsi resepi ni...
Liyana dan family cukup suka basic muesli slice ni...memanh sedap...
Dlm bulan ni jer liyana dah buat 3 kali...semua clear...memang yummmyyy sungguh....

Jom tgk hasil percubaan pertama liyana ini...
And thanks sekali lagi utk ida cz sudi layan soalan yg mcm2 dlm phone tempoh ari...
Minta halal yer ida, liyana copy paste jer resepinyer...

Quote:
BASIC MUESLI SLICE
copy dari Marlida: http://marlida.fotopages.com

BAHAN-BAHANNYA

2 cawan rolled oats
2 cawan cornflakes, ramas sedikit (boleh guna coco pop, rice bubble, honey star atau campur kesemunya)
60 g campuran kekacang, dipotong kecil (i used badam)
40 g kismis (atau buah2 kering yang anda suka) - ibu guna mix fruit
1/4 cawan coklat chip (optional) - ibu letak 1/2 cawan coklat rice
150 g mentega
1 camca mentega kacang(x bubuh)
1/2 cawan madu bijan (teman saje tambah) -ni pun tak letak
1/2 cawan gula perang -ibu tambah
1 s/b madu-ibu tambah

CARA MEMBUATNYA
Lenser tin leper berukuran 10 x 10 inci dengan mentega, alas dengan aluminum foil dan lenser aluminium dengan sedikit mentega juga (LG, dia guna kertas minyak jee). Panaskan oven pada suhu 180C. Cairkan mentega dan mentega kacang atas api sederhana, kemudian masukkan madu dan masak dengan api perlahan hingga bancuhan pekat sedikit, biarkan suam. Satukan rolled oats, cornflakes, kekacang, kismis dan coklat chip dalam satu bekas. Tuang no. 2 dan gaul hingga semua bergaul rata. Alih ke dalam tin yang telah disediakan tadi. Ratakan dan tekan biar padat sedikit. Bakar selama 30 minit. Keluarkan dari oven dan biar sejuk sepenuhnya. Masukkan dalam peti sejuk sehingga dingin. Boleh dipotong atau dipatahkan saja....

*Note jgn over bakar nanti akan rasa pahit dan kismis jd keras



Ari tu sampai 2 resepi liyana buat...alhamdulillah menjadi, cuma kek lapis tu jer yg x memuaskan hati...huhuhu....



Saturday, 13-Feb-2010 16:43 Email | Share | | Bookmark
Minggu Mencuci & Masak2...

 
 
 
View all 8 photos...


Salam semua kengkawan...
Harap semuanye sihat2 belaka...
Sure ari ni ramai yg dah blk ke kg. memasing...maklumler cuti CNY dah pun bermula....
Pada kwn2 yg baru nk bergerak utk pulang kekg. masing2, liyana doakan semoga selamat pulang dan kembali...hati2 dijln raya...
Dan pada mereka yg dah selamat sampai ke kg. masing2...selamat melepaskan rindu pd keluarga dikg....
Dan pd kwn2 yg pergi ke CCM sempena CNY ni, selamat bercuti dan beristirehat bersama keluarga masing2...

Bagi liyana lak CNY ni x kemana2...cuma ari isnin ni jer ada program dgn kwn2 lama...
x sabar nk tgu ari isnin ini...

Ok, berbalik kpd tajuk asal n3 kali ini cerita anak beranak yg tgh ada mood nk mencuci...
Ha...nk tau cuci apa, jom layan pic 3 beranak ni....

Hari sabtu bulan lepas (dah x ingat bila) along sibuk nk basuh basikal dia...so, layankan aje...
Ibu just tgk dan bg arahan jer...semua kerja mencuci along yg buat...hehehe....

Jom layan pic along dulu yg tgh mencuci basikal kesayangan dia ni...


Along tgh kusyuk mencuci...sempat lagi tu duk menjeling ke kamera...hihihi...

Ni lak xtvt 3 beranak ari ahad dlm bulan lepas....jua x ingat tairkhnye...

Jom layan pic diorg tgh mencuci kereta abah pulak...


Along memang suka dapat main air....


Tgk la aksi aina yg tgh kusyuk membasuh kereta abahnyer...


Aina bukan tolong pun....tolong kacau jer...hahahaha...



3 beranak yg tgh kusyuk memcuci....cuci jgn x cuci...kasi berkilat yer...hehehe...



Ni lak menu ptg ahad tu...liyana buat laksa...sj buat sbb tiba2 jer tekak ni teringin nk mkn laksa buatan sendiri...
Resepi laksa ni dari kakak liyana...sapa lg klu bukan k'long ku yg tersayang itu....



Quote:
Laksa ~ Resepi K'Long

Bahan:
Ikan mambong ~ 8 ekor
Bunga kantan ~ 3 btg
Daun cendehum ~ segenggam
Bawang besar ~ 1 biji
Belacan ~ agak2
Cili kering ~ agak2
Asam keping ~ 5kpg
Garam ~ agak2
Perisa ~ agak2
Laksa ~ 1 bungkus
Timun, salad, cili padi, bawang besar & telur rebus utk bhn awehnye....

Cara:
~ Ikan mambong direbus dan diasingkan isi dan tulang kemudian diblander
~ Bawang besar, belacan dan cili kering dblander
~ Dah siap blendar buh dlm periuk campur air dan masak
~ Letak garam, perisa dan asam
~ Last sekali letak bunga kantan dan daun cendehum
~ Pastu rasa semua cukup and dah masak blh tutup api

Siap utk makan....




Ni lak buat puding laici gula hangus...
Selalu gak buat puding ni...sedap klu dimkn sejuk2...
Lagipun anak2 dan abah suka dgn puding ni...
Resepi ni liyana dapat dari satu2nye kakak ipar liyana iaitu k'niza...
Menantu kesayangan mak juga...hehehe...


Yang ni kami punya....


Yang ni lak utk jiran...nk pulangkan bekas diorg...

Quote:
Puding Laici Gula Hangus

Bahan:

Agar2 powder ~ 13gm
Air ~ 5 1/2 gelas
Air laici ~ 1 tin (Buahnye disusun dlm lengat)
Gula ~ 1 cawan
Susu cair ~ 1 1/2 cawan

Gula Hangus:
Gula ~ 1 1/2 cawan

Cara:
~ satu kan semua bahan diatas kecuali susu cair didlm periuk
~ masak dan kacau sehingga mengelegak dan agak2 pekat
~ tutup api dan baru bubuh susu cair dlm periuk agar2 tadi
~ Letak tepi

Masak lak gula hangus dgn api yg sederhana...kacau selalu dan jgn biarkan dia betul2 hangus, nanti jadi pahit x sedap...
Dah siap gula hangus, siramkan diatas laici yg dah disusun dlm lengat or apa2 bekas yg tahan panas...
Pastikan laci2 tu disusun dekat2...ibarat gula hangus ni gam utk dia bercantum...
Dah siap siram dgn gula hangus (biar seketika supaya dia sejuk dan membeku), baru siramkan pula agar2 yg dah dimasak tadi diatasnyer...
Simpan dlm peti ais...dah keras dan sejuk, terbalikkan didlm pinggan yg leper...
Pastikan laici diatas dan gula hangus akan turun kebawah (mcm dlm pic tu) baru siap utk dimkn...
Sangat sedap dimkn waktu cuaca panas dgn hidangan yg sejuk ini....

Selamat Mencuba...




Wednesday, 10-Feb-2010 07:30 Email | Share | | Bookmark
Kenduri @ Umah K'Baayah, Kat Kg. & Aina

 
 
 
View all 7 photos...


Tarikh: 02.01.2010 (Sabtu)
Masa: 2.00pm ~ 3.00pm
Lokasi: Umah K'Baayah ~ Teluk Intan, Perak

Salam semua kengkawan...
Alhamdulillah bertemu lagi kita dihari yg indah dan bahgia ini...
Diharap semuanye sihat2 belaka...

Kali ni liyana nk tempek pikcas yg sekian lama liyana peram....
Pikcas masa liyana p kenduri umah k'baayah bulan lepas...
Sorry yer kak, baru la ni liyana tempek kat sini...maklum je ler banyak benor pic yg ado...so kena buat ikut turutan...hehehe...

Masa liyana sampai kat umah k'baayah ni dah agak lewat, sbbnye ari tu liyana kerja....
Balik je umah tghari tu terus siap2 dan bergerak ke umah k'baayah...
Hanya liyana, mak, anak2 & anak2 sedara yg p, husband x dpt nk p sbb dia kerja...
So, liyana la drive dari ipoh terus ke Teluk Intan...alhamdulillah selamat balik dan selamat pulang...

Hajat ati blh la jumpa geng2 fp yg dtg, tp x sempat sbb depa dtg awal dan pulang pun awal...
So, x dak rezeki nk jumpa yg lain2...huhuhu...
Ni pun kira 1st time liyana jumpa k'baayah...baik orgnyer...cantik lak tu...
Suka tgk muka dia yg putih dan licin tu....kak, blh kongsi petua kecantikan akak...

x banyak pic yg ado sbbnye si Aina meragam..amat susah nk bergerak time tu...asyik nk merap jer...geram dibuatnye....
Langsung x dak pic dgn pengantin...dgn tuan umah pun x banyak...sembang pun x puas
Lain kali kita jumpa lagi yer kak...sembang puas2 dan berposink puas2...hehehe...

Ok, dah x tau nk citer apa...so jom layan pic yg ado...


Hanya ini saja pic yg sempat disnap kat umah k'baayah...seronok jumpa akak...lain kali dtg umah liyana lak yer...



Ni lak time cuti sekolah tahun lepas...semua pic ni masa kat umah mak liyana...
Biasa la budak2 ni pun pantang nampak kamera...semuanyer sibuk berposink...
Jom layan aksi2 diorg ni...









Yg ni kat umah k'long...masa ni ada kwn2 lama dia dtg buat small reunion kat umah dia...
x sempat nk snap pikcas diorg, hanya pic ni jer yg ado...
Ari tu k'long masak laksa...sedap dan maveles...biskut batik tu anak2 dara dia yg buat....





Ni pic campur2...semua ada...aina, naufal, asu & nabil...





Ni lak pic anak dara liyana yg telah dimake over oleh asu dia...
Time ni tgh tgu ibunye bersiap....klu x silap nk p kenduri kawin kazen kat Hotel Hillcity, Ipoh...
Layan je la pic anak daraku ini yg dah suka nk make up...nenek dah marah sbb kecik2 lagi dah make up...ni semua asu punya kerja...hahaha...


Abaikan cara duduk aina yg x senonoh tu yer...asyik nk buat peace je kerja dia...hehehehe...


Sunday, 7-Feb-2010 08:18 Email | Share | | Bookmark
Bunga2 Dihalaman Umah

 
 
 
View all 9 photos...


Salam semua kwn2, kakak2 & adik2....
Semoga semuanyer sihat dan dilindungi olehNya serta diberi keberkatan didlm menjalani kehidupan...amin...

Alhamdulillah pejam celik pejam celik dah 2 bulan kita berada didlm thn 2010...tahun dan zaman yg penuh gilang dan gemilang....
Dgn teknologi yg semakin canggih inilah liyana dapat berjumpa ramai kenalan dan bertemu semula dgn kwn2 yg dah lama x berjumpa...
Terima kasih pd semua yg sudi menjadi kwn pd liyana....mengenali korang amat mengembirakan bagi liyana...
Semoga persahabatan kita ini kekal hingga keakhir hayat...amin...

N3 kali ni liyana nk tempek sikit bunga2 ciptaan Ilahi yg ada di sekitar rumah liyana...
Semua ni husband liyana yg tanam dan 100% juga dijaga oleh dia...
Nk harap liyana...bukan x nk, tp x minat....hehehe...
Lgpun oklah bab dlm umah kerja liyana, so kerja2 kat luar tu husband punya part la pulok...

Ada sesetengah bunga dibawah ni liyana x tau namanyer....nk tanya tuannyer, tuannyer dah kluar awal pg p memancing dgn along dan anak2 buah...
So, liyana tempekkan dulu yer....nanti liyana buh lak nama bunga2 tu semua...

Ok jom layan...




Dapat gak husband liyana snap lalat yg tgh menghisap madu ini....ye ke dia tgh hisap madu...hehehe...


Ni pun husband liyana berjaya m'shoot lebah yg terbang mencari bunga dan menghisap madu...


Tiba2 dtg lg sekor...udah ada kwn lebah ni menghisap madu...hehehe...


Suka tgk bunga ni....merah menyala...


Pokok ni mengelilingi kawasan luar umah liyana...


x tau apa nama bunga ni...


Pokok ni akan klurkan 3 jenis kaler (merah,putih & purple) yg berlainan dlm 3 waktu yg berbeza...


Ni pun orkid hutan kot...







Wednesday, 3-Feb-2010 22:30 Email | Share | | Bookmark
Menu Kami Di Bulan Disember

 
 
 
View all 5 photos...


Salam semua kengkawan...
Harap semuanye sihat2 belaka...

N3 kali ni masih citer dibulan disember thn lepas...
Sorry bebanyak pd semua kengkwn sbb pic thn ni terpaksa liyana peram dulu utk settlekan pic thn lepas...
Tu pun x dapat nk tempek semuanyer sbb thn ni pun dah masuk bulan Februari...
Kejap jer rasanye dah masuk 2 bulan kita dithn 2010 ni...begitu cepat masa berlalu...
Tapi klu ada kelapangan akan liyana usahakan utk tempek semua pic yg ada...bukan apa senang nanti anak2 nk tgk...

Ok, berbalik ke tajuk asal...n3 kali ni citer menu kami time cuti am bulan disember thn lepas...
Cuti am ari tu liyana x blk kg, so berasap ler dapur liyana waktu2 itu...
Semua menu2 pun simple2 belaka sbb husband liyana ni jenis mkn yg simple2...
Nk lak lauk ala2 kg...memang kena dgn tekak dia...
Along & Aina lak janji x pedas...liyana lak semuanyer mkn...pedas, ala2 kg., ala2 bandar semua balun...hehehe...

Oklah jom tgk menu kami dlm bulan disember thn lepas...
Memandangkan lauk semua simple2, so x yah la liyana letak resepinyer yer...malu lak dgn otai2 masak mcm k'Madiha, Ida, KH, K'Za dan ramai lg ler...

Jom layannn....


Ni masa cuti am yg pertama...klu x silap cuti awal muharram...

Quote:
Telur Tumis Air

Bahan:
Air ~ 2 gelas (nk banyak kuah tambah lg air)
Telur ~ 2 bj
Bawang Merah (kecik) ~ 1 bj (dihiris)
Bawang Putih ~ 1 Ulas (dihiris)
Cabai Merah / Cili Padi ~ Agak2 jer...nk pedas buh lebih, x nk pedas x yah buh...tp liyana x buh sbb yg ni utk aina...

Cara:
Tumiskan bawang merah + bawang putih + cili
Dah ada bau dan agak2 kuning buh air, pastu garam dan perisa
Biar mendidih baru pecahkan telur satu persatu
Rasa dah ok blh tutup api...jgn kacau terlalu kerap nanti telur tu pecah
Dah siap utk dimakan...


Quote:
Sambal Tumis Abah (Resepi simple dari kakakku...k'long)

Bahan:
Ikan bilis
Kacang tanah
Ubi kentang
Bawang putih ~ 1 ulas (dihiris)
Bawang besar ~ 1 biji (dihiris)
Cili blenda ~ 2 sudu
Asam jawa (sikit)
Garam (agak2 ler)
Gula (1 sudu)
Perasa (secukupnye)

Cara:
Goreng satu persatu ikan bilis, kacang tanah dan ubi kentang....dah siap letak tepi...asingkan jgn sekalikan...
Tumis bawang putih & bawang merah hingga kekuningan dan naik bau...
Masukkan cili blande kacau dan tumis sehingga pecah minyak....
Masukkan air asam jawa sikit sj...jgn banyak nanti banyak air...
Pastu buh garam, gula dan perisa...kacau dan rasa...dah ok baru buh kentang dan tutup api...
Biar sambal tu sejuk sikit baru letak ikan bilis dan kacang tanah supaya kekal ranggup dan garing...
Dah siap utk disajikan....



Ni lak waktu cuti Krismas...dapat la mask lebih sikit...hehehe...

]]]


Jus timun yg sedap...




Sarapan kami masa cuti Krismas ari tu...




Dan xtvt last liyana dibulan disember...membalut buku2 along...mujur buku pinjaman dah siap berbalut cuma nk buang nama budak thn lepas jer kat permukaan buku tu...



[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net