By: Liyana Hood

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 2-Mar-2010 20:17 Email | Share | | Bookmark
Perjumpaan Kwn2 Sekolah Rendah (1987 ~ 1992)

 
 
 
View all 11 photos...


Quote:
Terlebih dahulu liyana ingin mengucapkan ribuan terima kasih diatas doa dan ucapan takziah dari kwn2 buat liyana dan keluarga sama ada melalui msg (h/p), facebook dan juga fotopages ni....semoga doa2 kita akan terus sampai utk arwah disana....yg pergi x kan kembali....jd yg hidup harus diteruskan dgn amalan2 yg baik dan diberkati....namun jauh disudut hati ni masih lg teringatkan arwah...Al-Fatihah buat arwah ayah...


Tarikh: 15.02.2010 (Isnin)
Masa: 2.30pm ~ 5.00pm
Lokasi: Kg. Bali, Tronoh ~ Rumah Poh Ying

Salam semua kengkawan....
Harap semuanye sihat2 belaka...

N3 kali ni liyana nk tempek pikcas masa kami buat small reunion bulan lepas...
Setelah sekian lama x berjumpa akhirnye kami berjaya bertemu semula di dlm facebook...
Facebook la titik permulaan bg pertemuan kami setelah hampir 15thn x berjumpa...
Thanks to Poh Ying a.k.a Amy Fung sebagai organizer perjumpaan ni dan selaku tuan umah kerna berjaya mengumpul kami2 semua...

Alhamdulillah, ptg tu perjumpaan kami amat meriah walaupun hanya sebilangan kecik sj yg dpt dtg...
Ramai yg x dapat nk join atas urusan dan hal memasing...
Tu pun masih ada lagi yg x dapat nk dijejaki...mungkin diorg tu x suka dgn dunia IT, so x suka juga ber facebook....

Bila dah lama x berjumpa, mcm2 soalan dan jawapan akan keluar...
Yg berubah wajah dan imaje pun ada...semuanye cantik2 dan handsome2 belaka...
Paling liyana terkejut dgn kwn sekolah kami ni, Saranjit Singh....dulu kat sekolah dia ni punyala nakal dan lembik orgnyer...
Selalu kami bergaduh...x la sampai bertumbuk, cuma gaduh dan ejek2 bebudak...
Tapi sekarang ni dia dah jadi seorg doktor muda dan bertugas di hospital Kangar, Perlis...
Image dan rupa pun dah banyak berubah, hampir kami x cam...
Tapi perangai still mcm dulu, suka menyakat org....hahaha...
Nak tau yg mana satu, jom layan pikcas2 kami ini...


Kawan2 sewaktu sekolah rendah...


Kwn2 pompuan...


Memasing dah b'ubah wajah dan imaje....


Mcm2 ragam dan kelaku yg ado...


Kek coklat yg liyana buat sendiri...sj utk suka2...kan blh potong kek bersama2....


x sangka dapat ang pow gak...


Hero ber3 ni je la yg dpt join, tu pun jenuh duk calling2 suruh dtg...


Anak2 linda dan lela...

Ooppp...lupo lak nk bg tau...masa ari tu liyana dan alia jer yg x bw anak2...
Anak alia tido kat umah mak dia dan anak2 liyana lak, aina x sihat dan along semestinye dia x mau...
Along lebih suka duk kat umah nenek sbb ramai kwn2...
Maka ari tu Anoi kazen Nora yg jd kamareman kitaorg...





Kek simple dari liyana... Kali ni asu yg tlg mendecokan cz liyana x cukup masa...
Ari tu 3 biji kek liyana buat....last2 mlm tu terus lembik dan zzzz....
Thanks to asu cz tlg mendeco kek kami ni...cantik kan....


Jajan yg amy fung bawa dari singapore... liyana x mkn cz risau gak....hehehe..



Lepas reunion tu, kami ke gerai laksa k'yan kat area umah linda lak...
Tp hanya kami yg muslim ni jer yg p, yg lain2 x join...hehehe...
Ni pun cz lela (momma damia) nk sangat mkn laksa tu...laksa tronoh...
So, kami pun ikutkan aje...sambil tu blh borak2 lagi kan...
Agaknye lela tu dah ada isi kot tu yg teringin bebenor nk mkn laksa tronoh tu...


Pic ni jer yg ado masa kat gerai laksa tu...ni pun nora yg snap...



Sunday, 28-Feb-2010 15:05 Email | Share | | Bookmark
Ayah Telah Kembali Kerahmatullah....

Salam semua kengkwn...
Diharap semuanye sihat2 belaka disamping keluarga tersayang...

Ari ni liyana nk berkongsi kesedihan dgn kwn2...
Pada 24.02.2010 (ari khamis) ayah liyana telah kembali kerahmatullah kerna diserang sakit jantung...
Jam 11.05am arwah telah menghembuskan nafas yg terakhir di hospital Raja Permaisuri Zainab 2, Kota Bharu, Kelantan...
Kami sekeluarga menerima berita sedih ni dgn begitu terkejut sekali dan teramat sedih...
x sangka arwah meninggal dgn terlalu cepat sehingga disaat akhir tiada siapa disisinye...

Ayah liyana ke Kota Bharu, Kelantan sbb nk membeli brg2 utk kedai arwah di Seri Manjung, Perak...
Arwah ada buka satu kedai di Seri Manjung, Perak dan selalu membeli brg2 di sana...
Masa kejadian tu ayah tgh nk membeli barang di pasar siti khadijah, tiba2 ayah jatuh dan rebah disitu...
Kebetulan ada sorg doktor dan terus ayah diberi pertolongan namun x berhasil...doktor tu juga la yg membawa ayah ke hospital...
Ayah dimasukkan ke icu dan meninggal dlm 1/2jam selepas tu...

Setelah semuanye sepakat, ayah dibawa pulang ke kg. asal dia di Rembau, Negeri 9....
Selepas siap dimandikan dan dikapankan di Hospital Kota Bharu, ayah dibawa pulang menaiki van jenazah...

Jam 3.00am (25.02.2010) jenazah selamat sampai di kg. Rembau dari Kelantan...mengambil masa 10 jam perjlnan...
Dan alhamdulillah telah selamat dikebumikan di kg. arwah di Rembau, Negeri Sembilan jam 11.00am....

Ya ALLAH, kau ampunkanlah semua dosa2 ayahku dan tempatkanlah dia digolongan org2 yg soleh dan beriman...amin...
Al-Fatihah...



Thursday, 25-Feb-2010 09:41 Email | Share | | Bookmark
K'Watie, Abg. Arin, K'Mira & K'Ila Dtg Umah




Tarikh: 31.01.2010 (Ahad)
Masa: 8.30pm ~ 10.30pm
Lokasi: Rumah Kami

Salam semua kengkwn...
Harap semuanye sihat2 belaka...
Esok dah cuti...cuti lagi...yehyeh...sure ada yg plan nk berjln2 sambil mkn angin atau shotformnyer CCM...
Pepepun liyana doakan semoga perjalanan korang selamat pergi dan selamat balik serta dilindungi olehNya...amin...

Ok n3 kali ni adalah sambung dr n3 yg dibawah...
Lepas tgk k'fara pindah ke KL dan settlekan beberapa urusan ari ahad tu, mlmnye lak kami menerima tetamu dr jauh...
Memang x disangka dapat bersua dan bertentang mata dgn k'watie, k'mira dan k'ila ari tu...
Happy x terkata bila liyana dapat msg dari k'watie yg menyatakan nk jumpa liyana & co. ptg tu...
Actually diorg dari Cameron Highland, p bercuti...dan diorg turun lak ikut Simpang Pulai, memang dah dekat benor dgn umah liyana...
So, liyana pun cepat2 bls dan inform memang x kemana2 mlm tu...

Mula2 ingat nk jumpa kat luar, tp bila difikir2 blk baik jumpa kat umah sambil mkn2 dan rehat2kan bdn...
Liyana pun call k'watie dan ajak mkn mlm kat umah liyana...dan diorg pun ok jer...
Memandangkan diorg dtg mengejut, maka lauk pauk mlm tu semua express dari kedai...hehehe...
Sorry yer kakak2ku semuanyer...klu diberitahu dari awal, blh liyana masak...so, mlm tu bukan la lauk dari dapur liyana...

Diorg sampai dalam kul 8.00pm, lepas memasing solat kami pun menjamu selera...
Jom tgk pic kami...




Dimeja makan...



Lepas makan2, kami lepak lak kat luar sambil bersembang dan berposink...


Liyana dgn k'watie, k'mira & k'ila...



Lepas borak2 dan berposink kat luar, kami berposink lak kat dlm umah...
Time ni diorg dah nk blk...


Dgn kakak2ku semuanye...


Abah dgn abg arin...


Along dan Aina... Mlm tu aina dapat belajar sesuatu yg baru dari uncle arin...ROCK...hahaha...
Mlm tu jugak aina begitu ramah mesra dan tunjukkan sifat dia yg sebenar...
Selalunye klu ada tetamu datang dia akan berkepit dgn ibu sambil sebut ...'ibu...ibu...' walaupun abah yg pegang...
Tp mlm tu dia pandai bawa diri dan main sendiri2 x dak rasa takut dan malu...
Mungkin dia sesuai dgn aunti2 dan uncle mlm tu...semua pun ROCK...hahahaha...



Ni lak buah tangan dari kakak2ku semua dari Cameron Highland...
Memang cantik bunga ros dan tempat tisu tu...
Thanks kakak2 semua...buat susah2 jer...
Mlm tu jugak tisu kami bertukar baju....baju dari CH...hehehe...







Ni hasil tembakan dari along mlm tu...
Kami sibuk bersembang dia sibuk shot ikan2 yg ada dlm kolam...
Thanks jugak utk k'mira yg sudi mengajar along guna kamera dgn baik...


Ikan2 yg ada dlm kolam kat umah...

Quote:
To k'watie, abg. arin, k'mira & k'ila tima kasih yg x terhingga cz sudi singgah dan mkn dirumah liyana... Seronok dapat bersua dan bertentang mata dgn semuanye... Semua pun baik2 dan ramah tamah orgnyer... Liyana dan family minta maaf jika layanan kami kurang memuaskan... Jgn segan utk dtg lagi yer... ROCK dari kami...hehehe...


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx



Yeh...yeh... 2nd time dapat award dari k'Za...http://ainindelights.fotopages.com...
Utk 1st commentor kat FP k'Za... Tq kak...walaupun lambat at least ada gak...hehehe...
Cantik award ni...liyana suke...





Tuesday, 23-Feb-2010 12:24 Email | Share | | Bookmark
Mkn2 W K'Fara & Co. @ Our Home & Last Day W K'Fara & Co.

 
 
 
View all 17 photos...


Tarikh: 24.01.2010 (Ahad)
Masa: 12.30pm ~ 4.30pm
Lokasi: Our Home

Salam semua kengkwn...
Harap semuanye sihat2 belaka dan dilindungi ALLAH S.W.T...

N3 kali ni masih lg citer didlm bulan lepas, bulan Januari...
Walaupun dah back dated harap kengkwn sudi layan n32 liyana ni yer...
And thanks pd yg sudi masuk kesini walaupun x tinggalkan jejak...

Ok, berbalik ke tajuk asal...n3 kali ni liyana nk tempek pic masa k'fara & co. (mama irfan & farihah) dtg umah utk mkn tghari + hie tea....
Actually k'fara nk pindah ke KL, so seminggu sebelum dia berpindah liyana ajak la k'fara & family mkn2 kat umah kami...
Sedih rasanye bila dpt tahu k'fara nk berpindah...dah la kami baru nk bermesra, dah nk berjauhan pulak...huhuhu....

Ari tu liyana masak simple2 jer...harap semuanye kena dgn selera akak & family...
Thanks to En.Dodi cz tlg liyana memasak sambil dia jaga anak2...

Jom tgk menu liyana ari tu...




Pikcas dimeja mkn lupe nk snap...yg ada cuma juadahnyer saja...

Quote:
Tom Tam Campur Ala2 Liyana

Bahan:
Daging ~ ikut suka nk buh banyak mana
Ayam ~ ambik isi sj (agak2)
Udang ~ 20 ekor
Sotong ~ 5 ekor (dipotong)
Cendawan ~ 1 pack
Carrot ~ 1 batang
Pucuk jagung ~ 1 pack
Bunga kobis ~ agak2
Tomato ~ 2 biji (dipotong 2)
Bawang besar ~ 1 biji (dipotong mayang)
Perencah tom yum ~ 4 sudu
Daun limau purut ~ 6-7 helai
Serai ~ 6-7 btg
Limau nipis ~ 3 bj (diperah dan diambik airnye sj)
Garam secukupnye

Cara:
~ Rebus daging dan buh terus perencah tom yum, daun limau purut dan serai
~ Dah empuk daging baru buh ayam
~ Pastu sotong, udang dan sayur kecuali cendawan dan tomato
~ Letak garam dan air limau nipis dan rasa
~ Kacau hingga mengelegak
~ Dah semuanye agak2 masak baru letak cendawan, tomato dan bawang
~ Kacau sekali 2 dan rasa lg (klu kurang masam tambah air limau lg)
~ Dah ok blh tutup api dan makan...


Quote:
Ikan Bawal Masak Sos (Resepi Simple Dr. Mak Liyana)

Bahan:
Ikan bawal ~ 2 ekor
Bawang besar ~ 1 biji (dipotong mayang)
Bawang kecik ~ 2 biji (dicincangkan)
Bawang putih ~ 2 ulas (dicincangkan)
Halia ~ 2 ptg (jgn banyak)
Sos cili ~ 4 sudu
Air ~ 1/2 cwn
Garam
Gula (sikit)
Perisa

Hiasan:
Telur ~ 2 biji (direbus dan dipotong nipis dlm 1/2")
Salad ~ 2 kelopak
Timun ~ 4-5 potong
Cabai merah ~ 1 biji

Cara:
~ Ikan bawal digoreng dan diletak tepi
~ Tumiskan bawang kecik, bawang putih dan halia sehingga naik bau
~ Masukkan air dan kacau
~ Masukkan bawang besar dan sos cili
~ Buh garam, gula dan perisa (garam jgn banyak sangat sbb ikan tadi dah ada garam)
~ Dah cukup semua rasa, tutup api

Bahan hiasan disusun dlm pinggan yg leper dan letakkan ikan bawal goreng tadi diatasnyer kemudian siramkan saja bahan2 yg didlm kuali tadi...
Dah siap dan boleh dimakan...




Selesai sudah kami menjamu selera (mkn tghari)...liyana hidangkan pula hie tea...
Semua tu liyana yg masak sendiri...semua resepi pun dari kwn2 dialam cyber ni juga...
Kek coklat kukus tu dah banyak kali liyana buat, kali ni liyana buat atas permintaan k'fara...
Deco pun main balun jer, janji berdeco...hahaha...

Puding Roti Berkismis tu adalah resepi dr k'fara....
Malu rasanye nk bg k'fara mkn....ye la sifu yg rasa...
Tu pun atas permintaan k'fara, liyana buatkan juga...


Hie Tea kami ptg tu...


Kek Coklat Kukus dari liyana khas utk k'fara...


Acara potong kek dengan k'fara...


Anak2 lak potong kek...


K'Fara yg sangat baik orgnyer...sungguh ramah dan tamah...seronok dpt berkenalan dan berkwn dgn akak...


Mari menjamu selera...


Liyana dgn aina dan anak2 k'fara...


Pikcas anak2...


Aina yg tgh main sorok2 dgn along & abg irfan...


Pikcas anak bujang k'fara yg sangat handsome...


Pikcas anak dara k'fara yg sangat comel...

Quote:
Thanks to k'fara & family cz sudi dtg utk menjamu selera diumah liyana... Liyana mohon maaf jika ada terkurang layanan pd k'fara & family... Harap menu2 liyana tu kena dgn selera akak sefamily... Malu rasanye sbb akak lebih terror memasak dari liyana... Pepepun thanks atas pujian tu...hehehe....




Tarikh: 31.01.2010 (Ahad)
Masa: 10.00am ~ 11.30am
Lokasi: Rumah Lama K'Fara ~ Tmn Meru Impiana, Ipoh

Ni lak seminggu lepas mkn2 kat umah liyana...
Memandangkan tgh ada masa ni liyana updatekan sekali harung jer...senang sikit...
Time ni k'fara dah nk tinggalkan ipoh dan liyana...sedih rasanye nk berpisah...huhuhu...

Banyak gak brg2 k'fara, klu x silap loti tu 5tan...
Dan thanks to k'fara cz bagi liyana pot tu...

Jom tgk pic kami disaat k'fara nk pindah ke KL...


Pikcas anak2 liyana kat umah yg tgh tgu liyana bersiap...


Tgk la tu dah penuh brg2 k'fara kat atas lori tu...


Pikcas farihah...sedih sbb nk tinggalkan ipoh tu sbb dia nangis....hehehe...


Posink sekejap sementara brg dinaikkan kelori....


Pikcas kenangan...

Quote:
To K'Fara: Seronok dapat berkenalan dgn akak & family...walaupun akak dah berpindah ke KL harap x lupa kami sefamily disini....klu ada turun ipoh, jgn lupa calling2 liyana...miss u kak....


Lepas breakfast dgn k'fara (sblm bertolak ke KL) kami p menziarah Rehan (isteri Zul Yahya) yg dlm pantang anak ke-2 kat rumah mak dia...
Rumah mil Zul Yahya dekat dgn rumah lama k'fara... Ari tu Zul Yahya x da p shoting kata isterinye...
Liyana x snap pikcas bb Zul Yahya, segan lak rasanye nk kluarkan kamera...
Lagipun risau gak sbb rasanye muka bb dia ni belum kluar dlm paper lg...
So, simpan je la niat nk snap pikcas bb dia yg comel sesangat tu...

Tamat disini dulu citer dihari ahad bulan lepas...
Nantikan pulak n3 selepas ni mkn2 with k'watie & abg arin, k'mira & k'ila diumah liyana pd sebelah mlmnye pulak...



Friday, 19-Feb-2010 07:00 Email | Share | | Bookmark
Seketika Di Hotel Heritage, Ipoh



Tarikh: 23.01.2010 (Sabtu)
Masa: 1.00pm ~ 7.30pm
Lokasi: Heritage Hotel, Ipoh

Salam semua kengkwn...
Harap semuanye sihat2 belaka....

N3 kali ni liyana nk tempek pic masa liyana ikut adik liyana (asu) ke Heritage Hotel, Ipoh...
Actually asu ada seminar mengenai HPA kat sana selama 2ari 1mlm...
Maklum la asu kan kerja dgn HPA so dia kena join la segala seminar or meeting mengenai HPA ni...
Liyana ni hanya nk melepak lepak kat dlm bilik jer sambil temankan mak dan anak2 dia...
Mak liyana kena ikut sbb nk kena jaga anak2 dia...mujur bos dia bagi satu bilik utk asu, so kami pun melepak je la dlm bilik tu...

Tp ada citer kelakor sikit masa ari tu...
Nak dijadikan cerita, mak liyana terlepas ckp kat bos dia yg liyana akan dtg....so, bos dia kasi la satu pass mkn dan extra katil...
Kul 12.00pm mak liyana call tanya ada kat na...time tu liyana baru habis kerja (1/2 day jer ari sabtu)
Mak suruh dtg cepat cz ada pass mkn dan mak ckp bos asu suruh tido kat sana...dlm hati aik baiknyer bos adik aku ni...hehehe...

So, kluar je opis terus balik umah ambik beg dan bekalan yg liyana buat mlm tu than singgah ambik along & aina kat umah bb sitter
(minta bb sitter siapkan) terus ke Heritage Hotel...
Sampai jer mak kata blm mkn lagi cz tgh tunggu asu yg blm habis seminar lg...

Ari tu liyana kena attend seminar tu....nk tak nk kul 4.00pm baru liyana ikut seminar tu...
Kita duk ingat nk rehat2 je dlm bilik...tp kena attend gak seminar tu...
Sehingga la ke mkn mlm, jam 7.00pm liyana terserempak dgn bos asu ni kat buffet area hotel tu...
Mujur bos asu tanya mengenai mlmnye nanti, liyana pun dgn slamber ckp la, mlm x blh nk join...kena blk umah...
Rupa2nye ada miss communication & miss understanding...hahahaha....
Bos dia ingat liyana nk join HPA tu pasal dia bg pass mkn dan extra katil...hehehe...
So, dia kata klu mcm tu nanti pulangkan semula pass mkn dan dia nk masuk kan sorg ahli kat dlm bilik asu sbb ada extra katil...

Maka ari tu dari lunch hingga ke dinner...liyana makan pree...kahkahkah...
Tp liyana ada tanya asu gak, mcmana nak kena bayar semula ke mkn2 liyana tu, tp asu ckp x yah...
Lagipun seminar tu anjuran bos dia...so, selamat....alhamdulillah kenyang sampai kemlm...

Sorry yer, kali ni karangan panjang sikit...
Ok jom layan sikit pic masa kat hotel tu...


View kat Heritage Hotel...


Aina yg paling happy sbb dpt jumpa nenek dan naufal...padahal tiap2 minggu jumpa...hehehe...


Naufal yg terpaksa tinggal kat dlm bilik dgn nenek...mujur naufal x meragam...


Asu sebelum masuk blk ke seminar... Dan pikcas along dgn aina yg tgh nenyak tido...


Keadaan dalam bilik hotel...


Ingatkan Heritage Hotel ni ada swimming pool, rupa2nye tak ado...so, bebudak ni just berendam dlm tab jer...


Menu2 dari lunch dan dinner...sorry quality pikcas kurang memuaskan sbb liyana guna hp jer...segan nk bawa turun kamera besor...



Ni lak bekalan yg liyana bawa dari umah... 2-2 liyana buat mlmnyer...
Puding Roti Berjagung ni liyana dapat resepinye dari k'diana: http://shazdina.fotopages.com
Sedap sungguh puding ni...liyana suka...
Ni kali ke2 liyana buat, yg 1st dulu x berapa nk menjadi...kali memang puas hati 100%...
Thanks to k'diana cz sudi share resepi puding ni and minta halal yer kak, liyana copy & paste jer resepinyer...



Quote:
Puding Roti Berjagung

Bahan-bahan:

3 biji telur
150gm gula castor
100gm mentega (dicairkan)
1/2 tsp garam halus
500gm roti
1 liter susu segar
200gm jagung krim dlm tin

Cara-cara:

1. Pukul sebati telur dan gula. Masukkan mentega cair, diikuti susu segar dan garam halus.

2. Carik-carikkan roti dan masukkan dalam adunan tadi. Rendam selama 15min-20min.

3. Masukkan jagung krim dan kacau sebati.

4. Sapukan mentega pada loyang dan alaskan dasarnya dengan kertas kek.

5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 darj celcius selama lebih-kurang sejam.



Yang ni lak dah jadi pevefet mak...tu yg liyana buat gak...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx



Yeh...yeh... Rasanye 1st time ke 2nd time yer dapat award dari Dana ni...http://houridana.fotopages.com...
Utk 1st commentor kat FP Dana....
Tq dana diatas award ni...cantik award ni...akak suke...



[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net