By: Liyana Hood

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 19-Mar-2010 15:20 Email | Share | | Bookmark
Kenduri Kawin @ Kuala Perlis ~ Part II

 
 
 
View all 8 photos...


Salam semua...
Masih lagi citer di kenduri kawin @ Kuala Perlis ni...
Mcm yg liyana citer kat n3 bawah tu, memandangkan husband liyana snap banyak pikcas so kena la buat 2 part...
Kali ni pikcas2 kami lak masa kat kenduri tu... Pikcas pengantin tarak....hehehe...

Ari tu kami balik hari...lepas tgk jam dah kul 4.30pm, kami pun minta diri dgn tuan umah utk blk ke Perak...
Tapi sebelum tu kami singgah dulu kat umah mak k'miza kat dlm kg. tu juga utk mandi manda dan solat...
Dah siap semuanye mandi & solat, dlm kul 5.30pm kami bergerak blk ke Ipoh...
Dan alhamdulillah kami selamat sampai jam 10.30pm...
Mujur jln x jem, cuma jem sekejap jer kat Penang...

Ok la dah x tau nk citer apa....jom layan pikcas kami lak...


Pikcas kami didepan pintu masuk umah pengantin dgn sebhgn keluarga dr Langkawi...


Ni tgh tgk org bersilat...sempat lg berposink dan menjeling depan kamera...hehehe...


Along & Aina dgn abg sepupu diorg...Aiman...anak k'ros, tp k'rosnye x dpt nk dtg cz kena kerja ari tu...


Ni la salah sorg geng along bila di kg. Langkawi...


Pikcas campur2...



Ni lak sapa lagi klu bukan anak teruna dan dara liyana...along & aina...
Liyana cukup suka pikcas2 ni...exp. along & aina tu...tp nampak sangat perbezaan kulit antara along dan aina....
Mujur along pandai menjawab bila org ckp dia x sama kulit dgn adiknyer...
Jawapan dia...'along anak abah, mestilah ikut abah...' kuang3x....
Apa2 je la along, janji 2-2 memang anak ibu & abah...

Jom layan pikcas anak2 liyana ni...yg banyak pikcas anak dara liyana ler cz si along la ni dah mula malas nk berposink depan kamera...

Layannnnnnnnnn..........


Muka aina yg bersahaja diatas pelamin dgn alongnye....


Dah mula takut, nk nangis ler tu cz dah ramai yg tgk dia berposink kat pelamin tu...hehehe...


Pikcas aina yg tgh main dlm umah...



Thursday, 18-Mar-2010 11:00 Email | Share | | Bookmark
Kenduri Kawin @ Kuala Perlis ~ Part 1

 
 
 
View all 9 photos...


Tarikh: 22.02.2010 (Ahad)
Masa: 11.00am ~ 5.00pm
Lokasi: Kuala Perlis, Perlis

Salam semua kwn2...
Harap semuanye sihat2 walaupun cuaca kita sekarang ni amat hening sekali...
Liyana lak baru dilanda batuk dan selsema hingga bertukar suara menjadi adik Ella...hahaha...
Alhamdulillah sekarang dah beransur sihat...

Kali ni liyana nk tempek pikcas masa kami ke Kuala Perlis last month utk menghadirkan diri di majlis perkahwinan anak sedara biras liyana, k'miza
(yg duk kat langkawi tu)...
Ikutkan memang dah malas nk pergi sebab last minit mak mertua liyana x jadi turun dari langkawi...
Mak mertua liyana demam dan x larat nk berjln, so mak mertua x jadi nk turun Kuala Perlis dan jumpa dgn kitaorg....
Anak2 liyana lak dah excited nak jumpa tuk diorg, tp nk buat camna dah tuk diorg x sihat...insyaALLAH bulan 6 nanti kita org blk blh la lepas rindu kat tuk...
Memandangkan dah berjanji dgn k'miza, maka kami pergi juga ke kenduri kawin anak sedara dia...
Lagipun ramai gak sedara yg dtg dari Langkawi...m'cik milah, anak2 k'ros (kakak husband) dan ramai lg lah....

Kami p balik hari...seawal jam 7.00am kami kluar dari umah mak, mak liyana ikut sama ke Kuala Perlis...
Hajat hati nk jumpa besan yg dah lama x jumpa, pun x kesampaian...
Dan kami sampai kat kuala perlis jam 11.00am....lepas lepak2 dan mkn juadah kat umah mak k'miza kami pun ke rumah kakak k'miza (umah kenduri)....
Sesampai jer kat umah kenduri tu terkejut liyana cz banyak sungguh khemah yg dipasang...
Semua sekali khemah dlm 16 buah...kawasan rumah lak sangat la luas dan kiri kanan lak sawah padi...memang cantik view kat situ....
Tp kami lupo lak nk snap keindahan alam tu...rugi rasanye x snap...

Ok berbalik ke tajuk asal....nk citer sikit pasal kenduri ni....
Kenduri ni memang meriah...ramai sungguh jemputannyer 3000org dan 5 ekor lembu dah selamat ditumbangkan utk kenduri ni....
Memang terkejut dengor jemputan dan lembu2 tu....
Lauk2nye lak memang sedap walaupun hanya 3 jenis...ada kari daging, ayam masak merah dan kerabu perut yg tersangat sedap hingga liyana ratah berpinggan2...
Bila kerabu perut tu dah habis diganti lak dgn arca buah...pun x sempat nk snap picnyer...
Pencuci mulut lak ada dadih dan agar2...disamping tu ada gak gerai laksa dan teh tarik utk tetamu....memang sedap....

Liyana yg duk kat situ sampai 4-5 jam pun x perasan sbb terlalu asyik mkn sambil sembang2 dgn sedara mara dari langkawi....
Kena lak dgn angin sepoi2 bahasa dari bendang padi yg cantik dan cuaca yg sangat baik tu langsung x perasaan dah jam 4.30pm...

Kenduri kat Kuala Perlis ni adat diorg lain sikit....kita sebagai keluarga pengantin lelaki kena ambik pihak pengantin perempuan diumah diorg...
Bayangkan klu perjln 1 jam pergi dan 1 jam baik...memang letih rasanye nk kehulu kehilir mcm tu...
Tp bagi diorg tu semua x ada hal sbb dah memang adat diorg mcm tu...
So, ramai gak wakil dari pihak lelaki p jemput pengantin diumah pengantin pompuan... Mujur rumah x jauh...
Dlm kul 2.00pm pengantin dan rombongan pun selamat sampai keumah pengantin lelaki...
Oopppp lupo lak nk bg tau...anak sedara k'miza ni lelaki....anak kakak dia...

Sebelum tu buat Madi dan Athierah...Selamat Pengantin Baru...Moga berbahgia selalu hendaknye hingga ke akhir hayat dan
dikurniakan cahaya mata yg comel2....amin...

Memandangkan banyak juga pikcas yg disnap, maka liyana terpaksa buat 2 part utk Majlis Kensuri @ Kuala Perlis...
Utk 1st n3 ni jom layan dulu pic pengantin dan keadaan diumah pengantin yg disnap semuanye oleh husband liyana...

Jaazzzzz........


Pintu masuk ke rumah pengantin... Ada lg khemah dibhgn luar yg x disnap picnye...


Pikcas pelamin yg diletakkan diluar rumah dan pikcas bilik pengantin yg sangat cantik...


Pikcas dimeja santapan, x banyak pic yg diambik...tp semua lauk best2...


Pikcas lauk pauk kenduri...husband liyana lupo nk snap pikcas kerabu perut yg sangat sedap tu...geram tul dgn En.Dodi ni...


Ketibaan pengantin dan rombongan...


Pikcas pengantin diatas pelamin...cuaca x berapa panas tp mungkin disebabkan pelamin tu diluar, maka mata pegantin jd kecik...banyak cahaya kot...


Pikcas makan beradab...pun x banyak yg disnap...malu kata husband...hahaha...



Ari tu pengantin disembahkan dgn persembahan silat dari kumpulan dlm kg. tu juga dan dari anak2 k'miza...mira & alia...
Persembahan silat ni yg bestnye diiringi dgn persembahan rebana...memang best...

Bukan senang nk tgk mcm ni...klu kat Ipoh ni memang x pernah nampak ada lg persembahan silat mcm ni...
Seronok bila ada acara mcm ni di majlis perkahwinan... Baru la meriah...

Ok la dah x tau nk citer apa...jom tgk aksi diorg bersilat....layannnnnnn....


Persembahan silat dari penduduk kg. tu...


Persembahan silat dari anak2 k'miza...mujur 2-2nyer sporting, blh buat show...hehehe...

Quote:
Terima kasih yg x terhingga diatas doa dan ucapan besday dari kwn2 utk besday anak bujang liyana di n3 bawah tu....mudah2an apa yg didoakan dimakbulkan olehNya...Nantikan n3 small celebration besday along ditepi swimming pool...


Saturday, 13-Mar-2010 19:56 Email | Share | | Bookmark
Happy 8th Besday 2 Along Aizat

 
 




Hari ni 13 Mac genap umur anak bujang liyana 8thn...
Masih teringat waktu kelahiran dia 8 thn yg lalu...
Liyana mengalami sakit yg agak lama, dari kul 2.00am hingga la ke pukul 7.56pm (ari yg sama) hampir 17jam sakitnyer...
Tepat jam 7.56pm liyana selamat melahir seorg putera dengan berat 3.15kg dan panjangnye 50cm di labour room Hospital Besar Ipoh...

Sewaktu bb kluar tiada langsung kedengaran suara dia menangis...didepan mata liyana doktor tu menepuk belakang bb supaya dia menangis, tp x berhasil...
Terus bb dibawa keluar dan diberi rawatan dibilik lain...
Betapa risau dan cemasnye liyana bila tgk keadaan bb mcm tu...terus terlintas difikiran adakah anak tu bisu...ya ALLAH hanya tuhan sj yg tau perasaan liyana time tu...
Mujur ada seorg nurse bersama liyana dia la yg memberi semangat dan cuba bersembang dgn liyana sementara dia membuat kerja2nye...

Setiap kali mendengar suara bb, pasti liyana akan bertanya pd nurse tu..."tu bb saya ke???" dan jawapan yg diterima tidak...
Memang x dapat nk digambarkan perasaan liyana...sedih, sebak, risau semua ada...
Alhamdulillah 15minit lepas tu doktor tu dtg semula pd liyana dan ckp..."u punya bb sudah menangis"
Betapa bersyukurnye liyana pada ALLAH s.w.t pada ketika itu...terus hilang rasa semua sakit2...

Rupa2nye masa proses kelahiran tu bb liyana ni blh tido dan dia dah pun tertelan air ketuban...
So, mlm tu bb terpaksa ditempatkan diunit rawatan khas...berpisah la liyana seketika dgn bb time tu...
Esok petangnye baru bb dibawa ke bilik liyana, betapa gembiranye dpt mentap wajah yg ditunggu2...
Muhammad Aizat Firdaus Bin Rodzi nama yg diberi pada bb boy tersebut...
Nama yg dipilih oleh liyana sendiri...
Dan sekarang suara along (nama pangilan utk adik) semakin lantang di rumah...fenin ibunyer ni...

Untuk anak ibu yg tersayang ni...ibu ucapkan selamat hari jadi yg ke 8thn, ibu doakan semoga along menjadi anak yg soleh, berjaya didunia dan diakhirat, menjadi contoh pada adik dan keluarga...taat kpd suruhan yg maha esa, belajar rajin2 yer sayang supaya menjadi anak yg berguna pd bangsa dan agama...ibu dan abah sentiasa mendoakan yg terbaik untuk along...

Ibu Abah dan Adik Sayang Along...


Pikcas semasa besday along dithn2 yg lepas...


Wajah along yg terkini...memang dah besar anak bujang ibu ni...

Alhamdulillah along seorg anak yg blh diharap...bersyukur kepadaNya...
Along dah blh buat kerja2 berikut:
~ Dia rajin mcm abahnye...suka melayan adik...sekarang ni tugas utk bancuh susu aina, along yg buat...
~ Dah boleh disuruh utk mengemas rumah dan menyapu sampah serta membasuh pinggan...
~ Dari thn lepas along yg basuh sendiri baju sekolah, stoking dan kasut...ibu dan abah kadang2 sj tlg basuh...

Moga along terus kekal dengan sifat rajin, penyayang hingga keakhir hayat...amin....


Tuesday, 9-Mar-2010 17:05 Email | Share | | Bookmark
Sukan Tahunan Sekolah Along

 
 
 
View all 13 photos...


Tarikh: 20.01.2010 (Sabtu)
Masa: 8.00am ~ 12.00pm
Lokasi: Padang Sekolah Rendah Al-Hidayah, Ipoh

Salam semua kengkwn...
Harap semuanye sihat2 belaka...

N3 kali ni liyana nk tempek pic masa sekolah along sukan bulan lepas...
Liyana x dapat nk dtg sukan along atas sbb2 tertentu, so kali ni giliran abah lak yg dtg dan tgk along berlari...
Memang sedih gak x dapat tgk sukan along, tp apa blh buat keadaan x mengizinkan...lgpun biar la abah lak yg pergi...
Selalunye tiap2 tahun liyana jer yg pergi, so kali ni biar abah lak rasa seronokan bersukan...hehehe...

Mujur along x paksa liyana utk pergi jugak, klu x mau pening dibuatnyer...
x pa thn2 lain kan ada lg...insyaALLAH thn depan ibu akn tgk sukan along...

So, memandangkan abah yg pergi jadinye semua pic2 ni adalah hasil tembakan abah...
Jom tgk apa yg abah sempat snap masa sukan along ari tu....


Ni pikcas sebelum bermulanye perbarisan...murid2 kena berkumpul di tgh2 bangunan kelas ni sementara utk ke tgh padang...


Acara perbarisan telah bermula...


Bacaan ikrar dan kata2 aluan dari pengetua sekolah...



Ni lak persembahan silat dan teakwando sekolah...
Jom tgk aksi diorg...






Along dgn bendara rumah dan sepanduk rumah hijau dia...



Ni la acara yg dinanti2kan...along hanya masuk 1 acara sj...almaklumlah sekolah dia ni ramai murid, so nk adil kenalah 1 acara utk setiap murid...
Jadilah daripada x ada langsung acara yg dia masuk...
Alhamudillah rumah along menang dlm acara tu....acara larian obor...
Dapatlah piala dan tapaware...

Jom tgk aksi along berlari...









Ni lak pikcas2 boring along kat bawah khemah...
Entah letih atau ngantuk...x tau la, tp dari riak muka confirm tgh boring...hehehe...


Along yg x duk diam kat bawah khemah...main dan kacau org...


Muka boring bila x dak xtvt dan x kacau org...



Along jadi wakil untuk ambik hadiah bg rumah hijau dlm acara yg diorg main...
Memang banyak hadiahnyer sbb ramai murid yg ambik bahagian...
Jenuh mualimah diorg nk agih hadiah...hehehe...


Along tgh terima hadiah dari pengetua...


Along dgn hadiah yg dia terima ari tu...



Ni lak pic yg saja2 abah snap...pic para ibubapa tgh kuysuk ambik pic anak memasing sambil memberi support pd diorg...



Friday, 5-Mar-2010 13:45 Email | Share | | Bookmark
xtvt Cuti CNY Yg Lalu...

 
 
 
View all 7 photos...


Salam semua kengkwn....
Harap semuanye sihat2 belaka...

Kali ni liyana nk tempek pic masa cuti CNY ari tu...
Liyana start cuti on sabtu hingga la ke 19.02.2010 yg lepas...tu pun kena compulsary annual leave 2 ari...tension toi...
Tp nk buat camna, kita ni staff kena la ikut ckp boss...huhuhuhu...
x pasal2 habis 2 ari annual leave liyana...

Ok berblk ke tajuk asal...mula2 nk tempek pic layan aina main basikal...masa ni ari sabtu (13.02.2010)...
Waktu ni kami kena duk luar cz bibik tgh mengemas umah...almaklumlah sejak bibik tu blk indon, x berkemas rumah liyana...hehehe...
So, dia kata lebih baik duk kat luar kejap jer sementara dia sapu sawang2 yg bermaharaja kat umah tu...
Sementara tu dapat la layan aina main basikal ni...

Jom tgk gelagat dia bila dpt main basikal kat luar...


Masa ni aina tgh kena sawan 'lara' kata mil liyana, kata doktor lak dia alerjic...entah la kenapa, tp kat kepala dia ada satu ibu yg sangat besor,
masa ni blm pecah lg dan mula merebak ke muka lak...
Memang kesian tgk dia time ni...mujur dia x kuat meragam, cuma nk merap jer...

Alhandulillah sekarang dah ok, cuma tinggal parutnye sj...



Ni lak pic 2 beradik yg tgh tekun bermain....
Along sibuk dgn mainan dia, aina lak sibuk nk menulis...
La ni aina suka sangat menulis, pantang nampak pen sure minta kertas dan mula menulis...cara dia ler...hehehe...
Jom layan pic 2 badik ni yg menulis depan pintu umah....





Ni lak pic adik alia selepas dimake over oleh asu...
Geram dgn bulu mata adik alia tu...lentik habis...original tu tau...
Asu ni memang suka make up kan anak2 buah, dia x da anak pompuan...2-2 hero...so, habis anak2 dara kami jd model dia...
Alia ni lak suka klu bermake up...memang kena la dgn 'gu'nyer 2...hehehe...


Alia selepas dimake over oleh asu...



Ni lak kejadian pd ari isnin (15.02.2010) sblm liyana ke re-union tu...
Ari tu liyana buak 3 biji kek, 1st utk k'niza (sil), 2nd utk reunion & 3rd utk besday abg aiman....
Actually liyana nk buat 2 biji jer...tp tgh buat utk reunion tu ank2 k'niza bersuara lak...lebih kurang mcm ni la bunyinyer... "kita cium bau je la kek alang ni..."
Sedih lak dengornyer...bila tgk banyak lg bahan2 yg ada terus liyana buat lg satu...
Lgpun tghari tu k'niza dan anak2 dah nk blk KL...so, memang sempat liyana tapau kan 1 biji kek utk k'niza dan family...

Sebelum kek tu dibawa blk ke KL, sempatlah anak2 ni bergambor....
Jom tgk pic diorg potong kek...


Sebahagian anak buah liyana....5 org lg blk kg. kat kedah...



Mlm tu lak kami buat surprise besday utk abg aiman yg ke-12thn....
Abg aiman ni anak ke3 k'long.... Thn ni abg aiman ambik UPSR...

Lepas blk dari reunion tu terus liyana membaking kek lagi...
Deco kali ni dibuat oleh asu...thanks yer asu...
Liyana dah x larat nk mendeco...letih yg teramat sangat...
Anyway to abg aiman...happy besday dari alang...
Moga abg aiman menjadi anak yg soleh dan berjaya didunia dan diakhirat...
Jgn nakal2...dengar cakap mama tau...


Muka org terkejut...x sangka thn ni ada kek...sbb selalunye x ado...


Suka dapat potong kek...

Actually ada banyak lagi pic...masa mama dia bawa kek, abg aiman menangis sbb terharu, abg aiman suap kek kat mama & ayah dia x dapat liyana nk tempek
kat sini cz banyak yg kena tapis....senset...hahaha....
x pa la, pic yg ada je la yg liyana tempekkan...jadilah buat kenangan abg aiman nanti...



Mainan baru along...la ni along tgh giler main benda ni...ok la benda ni memang menguji minda...buat masa ni along belum berjaya buat semuanye...
cuma dapat satu tp yg lain still lintang pukang...x samo...hehehe....
Ni kena berguru dgn kazen liyana, abg jem sbb dia memang mahir dgn mainan tu...



xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx



Yeh...yeh... Dapat award dari k'sue...http://suhaya.fotopages.com/...
Utk 1st commentor kat FP k'sue...
Ye la kak dah lama x dapat award dari k'sue...selalu x sempat nk mencopot...hehehe...
Anyway, thanks kak...cantik award ni...liyana suke...




[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net