By: Liyana Hood

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]
Thursday, 22-Oct-2009 08:15 Email | Share | | Bookmark
Raya @ Perak...



Salam semua kengkawan...

Masih nk tempek pikcas raya walaupun syawal dah berlalu...
Harap semua tak boring nk menatapnye...
Tapi klu ada yg boring, den minta maap la yer...

Liyana tak kira dah basi ke blm, liyana tetap nk tempek gak pikcas raya kat Perak ni...
Walaupun tak banyak pikcas raya kat Perak, jadilah buat kenangan2 dimasa depan...hehehe...

Kali ni tak banyak pikcas sbb memasing blk beraya diumah mak mertua...
K'long lak pagi raya ke-5 baru nk balik kg. abg long kat Kulim, Kedah...
So, tinggal lah liyana dgn kakak ipar, K'Niza je kat umah mak...
Abah dah start kerja, liyana & anak2 tinggal dulu kat umah mak...

So, lepas breakfast kami decide nk p beraya umah sedara mara sebelah mak...
Nk duk kat umah semua org tak da...so, kami p beraya la...
Sebelum kluar sempat jugak lah lami bergambor...
Tak banyak pikcas yg diambik sebab tak cukup corum... 0)

Kali ni liyana buat n3 2+1...sbb nk cepat...
So, jom layan pikcas kami sebelum kluar umah ini dahulu...













Ni lak pikcas kami p beraya kat umah p'cik sebelah arwah ayah, yg kami panggil Bapak...
Masa ni dah raya yg ke-15...semua dah balik umah mak, termasuklah asu dgn family yg baru blk dr Terengganu...

Pun pikcas tak banyak sbb sibuk didapur tlg m'cik siapkan hidangan utk mkn tghari...
Ari tu m'cik masah gulai lemak udang + kacang buncis, ikan grg, ayam masak kicap & ulam2an...
Memang sedap semuanye sampai lupo nk snap pikcas2 mknan...

Pikcas dgn tuan umah pun kami lupo nk snap...sorry la yo...
Duk asyik snap pikcas kami2, sampai lupo nk panggil tuan umah...
Pepepun jom la layan pikcas kami yg tak seberapa ini...

Umah bapak ni kat Langkap, lepas mkn2 kat situ kami ke umah abg mak lak kat Bikam, jln nk ke Bidor...
Pikcas non ado sbb memasing dah ngantuk, perut dah kenyang...
Memasing layan bantal je kat umah abg mak yg kami panggil wak...



















Yeh...yeh... Dapat Award dari K'Sue...http://suhaya.fotopages.com.... Utk 1st commentor kat n3 K'Sue...
Actually dah banyak kali liyana dapat award dari K'Sue, tapi blm sempat nk gantung kat sini...
So, sekarang liyana nk gantung semuanye sekali...
Tq yer K'Sue...cantik award2 ini...liyana suke...


3rd time punya awards...


2nd time punya awards...


1st time punya awards...


Monday, 19-Oct-2009 15:48 Email | Share | | Bookmark
Nak Balik Dah & Aina In Action



Salam semua kengkawan...

Masih dimood raya walaupun ari ni ari terakhir di bulan syawal...
Sedih & sayu nk meninggalkan bulan yg penuh berkat dan nikmat ini....
Moga dipanjangkan umur utk merasai kenikmatannye dithn akn dtg...insyaALLAH...

Masih banyak lagi pikcas2 raya yg blm liyana tempekkan kat sini...
Harap kawan2 atau kakak2, adik2 tak jemu melihatnye walau pun dah habis syawal...

Ok, utk n3 kali ni liyana nk tempek pikcas masa kami nk berangkat pulang ke Perak...
Pikcas2 ni disekitar jeti Pulau Langkawi...
Tak sempat nk snap pikcas masa kat umah sbb kelam kabut dh lambat...

Yg hantar kami hingga kejeti hanya k'miza (ana punya beras...hehehe...) and lovely SIL, k'ros...
Yg lain2 hanya bye dari umah sj....tak muat kereta klu nk bawa semua...hehehehe...

Ok lah jom layan pikcas2 kami yg tak seberapa ini...


Disekitar jeti Pulau Langkawi...


Pikcas candid yg hubby snap...


Pikcas2 anak2 abah yg sempat abah rakamkan... Dan pikcas ibu dgn anak daraku...


Aina dgn aksi tersendiri...hehehe..



Nilak pikcas Aina yg suke bebenor main dgn kucing...
Kucing ni kucing peliharaan anak2 k'miza...
Nk bg Aina diam dan tak kacau ibu, bg jer kucing ni...sure dia diam dan ibu blh buat kerja...hehehe...
Bila tgk dia main kucing ni memang risau...sbb dia buat kucing tu mcm baby....klu dia geram dipicit2nye kucing tu...
Sib baik la kucing tu tak mencakar...kucing jinak dan manja...

Oklah jom layan pikcas Aina main dgn kucing ini...


Hari pertama Aina sampai dah ada kawan setia...si kucing...
Tgklah tu, sampai baring2 dia melayan kucing tu...
Memang kelakor tgk pikcas2 ni...hehehe...


Aina main dgn kucing kat luar umah lak...


Main dgn kucing lagi...


Sblm tido nk main dgn kucing...


Main lagi...



Ok jom layan sikit pikcas shooting abah dgn anak dara dia sorg ni...
Pikcas ni abah snap waktu nk larikan Aina dari ibu pg tu, sbbnye ibu nk ke kedai beli breakfast...
So, terpaksalah model ini berbaju tido sj...memang comot betoi anak dara sorg ni...
Sbb blm mandi lagi...

Lokasinye jln nk masuk kg hubby...memang tenang dan aman jer kat ladang getah ni...
Jom jazzz.....


Model yg tak nk tgk kamera...


Model dah tgk kamare...


Model letih berdiri...so, aksi bertenggong la pulok...


Model mkn pisang...hehehe...


Wajah Aina di kg...



Yeh...yeh... Dapat Award dari Dana ~ Manik...http://houridana.fotopages.com.... Utk 1st commentor kat n3 Dana...
1st liyana dapat award dari Dana...tq yer Dana...cantik award ni...akak suke...



Friday, 16-Oct-2009 10:15 Email | Share | | Bookmark
xtvt Lepas Raya @ Kg. Kisap ~ Langkawi



Tarikh: 20.09.2009 (2 Syawal 1430H)
Masa: 9.00am
Lokasi: Umah MIL ~ Kg. Kisap, Langkawi

Salam semua kengkwn....

Kali ni liyana nk tempek pikcas masa raya ke2 dan xtvt yg lain lepas raya...
Termasuklah xtvt harian kg hubby...nk tau apa dia, teruskan melayan n3 ini...hehehe...

Raya ke2 kami semua tak kemana2 sbb hubby nk sangat2 mengacau dodol...nk mkn dodol la pulok laki den ni hah....
Ingat nk buat b4 raya tapi tak sempat, so ditunda ke raya ke2...
Memandangkan hubby liyana ni anak dan adik kesayangan semua, maka mak, ayah, kakak2 & abg2 ikutkan jugak ler...
Den ni menantu tumpang sekaki je la...hehehe...

So, pagi tu seawal 8.00am diorg dah mula...dan berakhir jam 2.00pm...memang lamakan...
Mujur ramai kakitangan yg membantu...laki den tu tlg sikit2 jer...
Dodol ni memang sedap sbb dicampur dgn biji gajus...last minit hubby nk lak campur dgn biji gajus ni...
So, kelam kabut adik dia pecut p pekan kuah cari biji gajus...mujur ada biji gajus...ishishish...lampau betoi babah ni...

Tapi liyana lupo lak nk snap pikcas dodol yg dah siap utk dimkn...rugi betoi ler...
Oklah...jom layan pikcas2 yg sempat dirakam oleh liyana and hubby ini...


Org2 kuat disebalik mengacau dodol...


Dodol atas kawah yg baru mula dikacau...


Ayam kg. goreng kunyit yg memang best & sodap...


Pikcas hubby dgn ayah, mak and p'ngah...p'ngah ni adik kpd mak hubby...


Ini lak hanya suku, bukan sebhgn tau dari ahli keluarga hubby...kami sebenarnya dah ada cucu...cucu kakak hubby...k'yam...
Depa panggil liyana Tuk Cik...sbb anak buah panggil Mak Cik...ishishish...dh jadi nenek mudo lak...hehehe...
Pikcas bwhnye tu lak, hubby tgh rancak berbual dgn jiran depan umah mak...



Tarikh: 23.09.2009 (4 Syawal 1430H)
Masa: 8.30pm ~ 10.30am
Lokasi: Umah K'Yam (Kakak Sulung Hubby)

Mlm raya ke4 kami mkn mlm merangkap beraya kat umah kakak hubby yg sulong...k'yam...
Mlm tu kami dijamu dgn masakan yg memang tersangatlah sedapnye...

Oklah jom layan...dah tak reti nk citer apa...jazzzz....


Menu2 yg sangat sodap...


Baju merah tu lah kakak hubby...thanks yer k'yam masak mcm2 utk kami...hehehe...



Ni la xtvt setiap mlm kat kg, habby.... Main gendang dan rebana...
Memang main setiap mlm, kira setiap mlm kg. tu memang meriah la dgn bunyi2 muzikal diorg tu...











Wednesday, 14-Oct-2009 01:09 Email | Share | | Bookmark
Selamat Hari Raya Aidilfitri....1430/2009



Tarikh: 20.09.2009 (1 Syawal 1430)
Masa: 9.00am
Lokasi: Umah K'Miza (SIL) ~ Langkawi

Salam semua kengkawan...
Walaupun syawal sampir berlalu, tapi liyana tetap nk tempek jugak pikcas raya yg tak seberapa ini...
Sorry bebanyak kpd kengkwn & kakak2ku sbb lamo benor baru nk tempek pikcas rayo...

Seperti semua sedia maklum, tahun ni kami beraya di kg hubbyku di Pulau Langkawi...ikut giliran beb...hehehe...
Beraya kat sini meriah jugak la tapi dikgku lagi meriah...hehehe....
Ye lah tempat sendrkan tak sama dgn tempat org walaupun kg. hubby...huhuhu...

Thn ni aku sedih sikit sbb tak dak pikcas kami sekeluarga...huhuhu...
Mana taknye hubby & abg long awal2 pg dah p masjid, blk dr masjid depa terus ziarah kubur & p beraya umah kengkwn dan sedara hubby...
Tinggallah kami diumah...tunggu tetamu...huhuhu...

Sebenarnye pagi tu Aina tido, tu yg tak dapat nk join hubby p beraya..kena tunggu Aina bangun baru p beraya...
Nak tak nak kul 12.00pm angkat je si Aina yg tgh tido tu bawa p beraya...
Nk tunggu dia bangun entah kul berapa lak nk p beraya umah sedaramara & jiran tetangga...hehehe...

So, kesimpulannye memang tak dak pikcas raya kami sekeluarga...
Pikcas abg long pun tak dak...cuma pikcas anak dara den yg tak nk bergambor ni jer yg ada...
Tu pun jenuh gak nk snap pikcas dio...

Memandangkan pikcas raya tak banyak, maka liyana update sekali harung je la yer...
Oklah, jom layan pikcas2 kami yg tak seberapa ni...







Hanya ini saja pikcas kami dipagi raya...
Pikcas dgn mertuaku juga non ado...huhuhu...frust gak lah...
So, aku tempekkan jugak pikcas MIL ku ini...



Masa: 4.00pm
Lokasi: Umah M'cik ~ Kg. Ewa, Langkawi

Ok lah, layan lak pikcas raya kami diumah m'cik hubby di kg. Ewa, Langkawi....
Umah m'cik ni betoi depan laut...klu air pasang bwh umah dia air laut la...
Masa kami p beraya ari tu air tgh surut nun ditgh laut baru ada air...
Time ni ptg raya pertama...giliran hubby beraya dgn kami...klu tak sibuk p beraya dgn kengkwn dia...

Jom jazzzz umah m'cik...



Kami dijamu dgn sup tulang yg power, udang gred A yg best dan ikan2 yg fresh...perrggg memang sodap giler....
Tapi sayang tak sempat nk snap semua mknan tu sbb memasing2 melahap...hehehe...



Masa: 6.30pm
Lokasi: Umah kazen ~ Kg. Kisap, Langkawi

Lepas blk beraya umah m'cik, kami ke umah kazen hubby lak...
Tak jauh dari umah pun...still dlm kg tu jugak...
Pikcas kami dgn tuan umah pun non ado...sibuk duk nyembang & snap pikcas anak2, lupo nk snap pikcas tuan umah...hehehe...





Tarikh: 22.09.2009 (3 Syawal 1430)
Masa: 4.00pm
Lokasi: Umah Kawan Hubby ~ Mr. Jeri (Lupo lak namo tmn ee...)

Ni lak petang raya ke-3.... Mana p raya ke-2, ha nanti kan next n3 yer...
Ok, ptg tu hubby ajak p beraya umah bestfriend dia...Suzairi a.k.a Jeri...kat mana tah liyana dah lupo lak nama taman dia ni...
Kebetulan ada lak kawan depa kat situ lg bercerita panjang ler...

Jom layan pikcas kami kat umah Jeri ni...









Monday, 12-Oct-2009 02:35 Email | Share | | Bookmark
xtvt Before Hari Raya...

Salam semua kengkawan...

N3 kali ni liyana nk tempek dulu pikcas2 xtvt kami sebelum raya dikg.
Memang banyak xtvt yg dibuat masa kami dikg, tapi malangnye tak banyak yg dapat kami abadikan sbb malas nk ambik kamera...hehehe...
Hanya sebhgn. xtvt sj yg sempat kami abadikan...so, nk tau apa dia jom kita zaaazzzzz....



1st day kami sampai hingga la kemlm raya, adik husband and the geng main bunga api kat umah...
Memang best dpt tgk bunga api yg cantik2 dan besau2 dari dekat...
Org kg. pun ramai yg dtg tuk sama2 tgk bunga api...
Memang meriah betul time tu....tapi dlm hati takut gak klu2 polis dtg, tak ke naya nanti...hehehe...

Abg long memang suka sangat, sib baik Aina tak takut...tapi kena pegang dia jugak takut dia terkejut...
Maklumlah bunyi bunga api yg depa main bukannye pelahan2...
Sampai 2-3 kg. pun blh dengar punya la kuat...

So, jom tgk hasil tembakan bunga api yg sangat cantik itew...hehehe...





Sebhgn. keluarga husband yg tgh seronok tgk bunga api....




Setiap kali blk beraya kat sini, liyana tak kan ketinggalan utk sama2 balut ketupat daun palas...
Memang seronok balut ketupat ni...tapi bukan senang jugak ler sbb selalu lipat jadi betina...hehehe...
Pikcas seblh lak, hubby tlg p'ngah dia sembelih ayam... Kat sini depa lebih suka proses sendiri dari hntr ke kedai utk diproses...


Ni lak hubby dgn kakak2, adik & ank buah duk proses + cuci itik...
Hubby liyana klu blk kg. tak sah klu tak pekena gulai or rendang itik mak dia...
Thn seblmnye kami buat 3 ekor itik, tp thn ni kami buat 5 ekor itik sbb thn2 lepas selalu tak cukup...hehehe....
Ahli keluarga hubby besar dan depa semua memang mkn itik...sedap...


Ni lak picas along yg sentiasa sibuk bermain... Dan pikcas liyana & Aina dgn sbhgn keluarga hubby...



Ni adalah salah 1 tanaman yg ada kat dlm kebun MIL ku yg liyana rasa unik sikit sbb cili dia warna purple...
Kira 1st time liyana tgk cili padi warna purple...
Yg ruginye liyana sendiri pun lupa nk rasa cili padi tu sbb duk mkn yg warna hijau jer...huhuhu...
MIL kata rasanye lain sikit tu sbb dia tak ambik buat sambal belacan...

Tanaman yg lain liyana tak snap sbb dah teruja dgn pokok cili padi purple ini...
So, jom layan...



p/s: Pikcas2 raya akan menyusul kendian yerkkk...
Tunnggguuuu.......


[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net