By: Liyana Hood

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Saturday, 3-Apr-2010 09:36 Email | Share | | Bookmark
Mkn Pizza W Lin, Mee Udang Tronoh & Menu Sea Foods

 
 
 
View all 6 photos...


Salam semua kengkwn....
Harap semuanyer sihat2 belaka dan dilindungi olehNya selalu...

Hajat hati nk publish CCM kami kat Taiping last month, tp 1pcs pikcas pun blm beredit lg...
Gerun nk buka file CCM kami tu sbb sedar x sedar ada dlm 700 kpg pikcas yg kami dok snap...
Berpinau mata ni nk memilih... tp nk x nk kena buat jugak kan...so, tunggu je la yer...
So, ari ni liyana tempekkan dulu pikcas2 ni sebagai pencuci mata...lg pun pikcas ni dah lama beredit, so layan je la yer...

N3 kali ni liyana nk tempek pikcas campur2 yg disnap bulan lepas...
1st sekali liyana nk tempek pikcas masa liyana p lunch dgn x-opismate liyana ni...lin...
Lin ni org sabah, hubby dia lak org sarawak diorg ni dah lama menetap kat perak ni...
Still belum ada anak...masih dlm pemprosessan katanyer...hehehe...

Tghari tu (dah x ingat ari apa) liyana ambik lin kat opis dia di Ipoh Garden dan kami mkn pizza hut kat area situ jugak...
Selalunye kami dpt lunch sesama klu liyana ada kerja luar atau boss p out station...
Apalagi tu la masa utk 'mengulat'...hahaha....

Ok lah dah x tau nk citer apa...jom layan pikcas yg x seberapa ni....
Ooooppppp...sori kualiti pikcas x menarik cz liyana guna hp jer...
Hp liyana tu murahnyer tu pasal pikcas x lawo...huhuhu...


Tghari tu ni jer yg kami order...kenyang sampai ke ptg...


Ni lah x-opismate liyana yg banyak tolong liyana...thanks to lin diatas semua jasa baik dia selama ni...



Ni lak masa kami brreakfast kat Tonoh dlm bulan lepas jugak....pun dah lupa bila...
Gerai ni pagi2 dah ada mee udang...so, pg tu liyana mkn mee udang dan hubby lak mkn hibun grg udang....
Anak2 mkn nasi lemak...pikcas nasi lemak x snap cz lupo...

Jom tgk apo yg ado...


Bg liyana mee udang mak jah kat Taiping tu lagi sedap dr yg kat Tronoh ni...
Nanti liyana publish n3 kami p mkn mee udang lepas n3 ni yer...



Ni pun pikcas bulan lepas...tiba2 mlm tu teringin nk mkn mee sizling kat JJ tu...
Dulu mee sizling dia sedap dan blh dikatakan pemes la jugak...

Jom tgk mee sizling dia...



Mlm tu liyana mkn x sesedap dulu2 kala....
Agaknyer tukang masak dia org lain kot....memang x puas mkn mlm tu...
Ingat mlm ni nk try mkn yg kat Tesco Station 18 lak...kazen liyana ckp kat situ sedap...
Jom sapa2 nk join...



Udang ni kami beli kat pengkalan Kuala Sepetang masa kami CCM kat sana...
Udang fresh memang sesuai utk direbus dan rata mcm tu jer...memang sodap...





Ni pun sotong yg fresh, baru naik dari laut...
Ari isnin (15.03.10) yg lepas kami ke Pantai Remis sbb ada opah sedara meninggal kat sana...
So kami lajakkan diri ke pengkalan kat Pantai Remis tu...
Liyana just beli sotong, k'long lak dia beli ikan yg memang fresh...
So, esoknyer terus liyana buat kerabu sotong resepi dari k'long tp liyana buat dgn cara liyana...hehehe...
Yg penting memang sedap dan cukup puas mknnyer...

Jom tgk kerabu sotong liyana ni...



Quote:
Kerabu Sotong

Bahan:
Sotong ~ 8 ekor (direbus dulu baru dipotong)
Serai ~ 2 btg (dipotong halus...liyananyer x berapa halus sbb dah x sabor nk mkn...hehehe...)
Tomato ~ 1biji (dicincang halus)
Limau Nipis ~ 3biji (diperah ambik airnyer sj)
Cili padi ~ 7bj (dipotong halus - nk pedas blh tambah cili)
Bawang Besar ~ 1biji (dicincang halus)
Gula, garam dan perisa secukupnyer

Cara:
~ Rebus dulu sotong kemudian baru dipotong...jgn rebus terlalu lama, nanti sotong tu keras x sedap...
~ Bahan2 diatas dipotong dan digaulkan didlm mangkuk
~ Dah siap semuanye digaulkan buh sotong yg sudah dipotong kedlm mangkuk tu dan kacau...
~ Letakkan perahan air limau tadi dan rasa masam dan masinnyer
~ Dah cukup semua rasa blh la dimkn begitu saja or dgn nasi...

Selamat Mencuba...


Nantikan n3 CCM kami selepas ini...


Tuesday, 30-Mar-2010 12:14 Email | Share | | Bookmark
Sukan Tahunan Sekolah Seri Tronoh ~ Sekolah Lama Liyana (Part 2)

 
 
 
View all 13 photos...


Salam semua kwn2...
Liyana harap semuanye sihat2 belaka disamping keluarga tercinta....
Alhamdulillah liyana dan family sihat kecuali aina, dh naik semula ruam kat bdn dia...cian nengoknyer...

Ok lah berblik kpd tajuk asal...n3 kali ni sambungan dari n3 kat bawah tu...
Masih lg cerita dan picas disekitar sukan thnan S.R.S Tronoh...
Pikcas yg diambik banyak la pulok, nk dibuang sayang so liyana abadikan jugalah disini...
Harap kwn2 x jemu dan boring melihatnyer..

Kali ni liyana tempekan pikcas tuan umah dan sewaktu dgnnyer (kaum kerabat kot)....hehehe...
Jom kita zaaassssssss...



Mula2 kita layan dulu pikcas k'long, kakak kesayangan liyana ni berniaga...
Tiap2 thn k'long pasti akan buka gerai, maklum je la dia lah tokey kantin sekolah ni...
So, rugi klu x berniaga...tp ari tu kantin tutup, k'long berniaga ditepi padang...
Senang budak2 dan mak budak membeli mknan...hehehe...

Jom tgk apo yg ado...


K'long yg tgh sibuk kat gerai dia... Dan pikcas pekerja2 dia yg sangat tekun dan rajin...


Sebhgn menu yg k'long jual...menu yg x pernah lekang dijual, menu wajib laksa...memang sedap...
Ari tu liyana sempat mkn 1/2 mangkuk jer...ingat nk ulang lg tghari tu, tp dah habis...huhuhu...



Ni lak pikcas acara utk para bapa...acara tarik tali antara bapa2 pelajar...
Abg long (suami k'long) je yg masuk bhgn ni...jenuh suruh husband liyana masuk, dia tetap x mau....
Kumpulan abg long johan utk pertandingan tarik tali ari tu...
Tahniah abg long...


K'long turut memberi sokongan kat hubby dia...


Tinggalkan gerai kejap gara2 nk bagi support...hehehe...



Ni lak acara utk para ibu2...lari bawa kacang tanah yg dikepit dgn copstik...
Kali ni liyana lak yg ambik bhgn...hehehe...
Nampak mudah tp tuhan sj yg tau betapa letihnyer duk lari kehulu dan kehilir...
Dah la nk menyepit lagi...letih ooooo.....

Bila dah lama x berlari ni habis semua sakit2...kahkahkah...
Tp esoknyer tetap p kerja...x ponteng tau...hahaha....

Jom tgk ibu ni berlari...hehehe...


Seronok bila sekali sekala join games mcm ni... Penat tp berbaloi2...


Pikcas masa ambik hadiah...liyana dapat tempat ke-3 dgn jumlah kacang 11 bj...



Ni lak acara utk tuan empunya kamera...acara berposink....hehehe....
Jom kita intai acara2nyer....

Ari tu liyana dapat jumpa cikgu kesayangan masa liyana sekolah menengah dulu merangkap cikgu hoki...Cikgu Bainah...
La ni Cikgu Bainah dah jadi Guru Kanan di Sekolah Agama Azlan Shah di Seri Iskandar...
Kebetulan anak bongsu dia sekolah kat sini...tu yg dpt jumpa...

Dan ari tu pun liyana dapat jumpa member lama...kaur...
Masa kami buat reunion bulan lepas ada muka dia...
Kaur ni pun cikgu sekarang kat Sekolah TIWA, Batu Gjh, Perak...

Jom tgk pikcas kami...


2-2 pun cikgu...


Pikcas asu dgn kwn2 sekolah rendah dia...
Yg lelaki tu ada x iras2 Ady Putra...pelakon tu...


Pikcas dibwh khemah...


Along yg turut sama nk join sukan ari tu...ada ke patut dia nk lari sama...


Anak dara liyana yg kuyuk tgk perbarisan sambil mkn nugget dari gerai mama dia...


Aina pun nk bersukan gak...hehehe...


Pikcas aina dgn naufal & nabil...


Saturday, 27-Mar-2010 09:59 Email | Share | | Bookmark
Sukan Tahunan Sekolah Seri Tronoh ~ Sekolah Lama Liyana (Part 1)

 
 
 
View all 16 photos...


Tarikh: 07.03.2010 (Ahad)
Masa: 7.30am ~ 12.30pm
Lokasi: Padang Sekolah Rendah Seri Tronoh, Perak

Salam penuh keceriaan dipagi sabtu yg indah ini...
Apa khabar kwn2 semua...harap semuanye sihat disamping family dan tugas harian...
Alhamdulillah dan bersyukur kepadaNya kerna diberi peluang utk bernafas lg dimuka bumi ini...
Terima kasih kepada mu Ya ALLAH...

N3 kali ni liyana nk tempek masa liyana join Sukan Tahunan Sekolah Rendah Seri Tronoh, Perak 3 minggu yg lepas...
(Baru kali ni berjaya membuat n3 didlm bulan yg sama...hehehe...)
Actually sekolah ni adalah sekolah rendah liyana dulu dari darjah 1 hingga darjah 6...
Sekolah ni memang best...la ni x banyak cikgu lama yg tinggal...hanya 2-3 org saja cikgu senior...yg lain2 semua muka baru...
x konal den...

Thn ni hanya tinggal 2 org saja anak k'long yg sekolah kat sini....
Abg aiman darjah 6 (thn ni ambik UPSR) dan k'win darjah 4...
Masing2 x sama rumah sukannyer...bagus gak ada cabaran sikit...hehehe...

Sukan kali ni memang meriah...mana x nyer sukan thn ni habis hampir jam 1.00pm...mula jam 8.00am...
Acaranyer lak memang banyak...mcm2 acara yg ado...
Tp liyana x snap semua acara2 tu...hanya setgh2 acara jer yg liyana snap....
Pendek kata mana acara yg anak2 buah liyana masuk jer yg liyana snap...hehehe....
Yg lain2 malas nk kepadang lg pun cuaca ari tu panas giler...

Ok jom tgk pikcas yg ado ini...kita tgk hadiah2nyer dulu yer...


Antara hadiah yg ado utk sukan thn ini...


Pikcas khemah utk rumah kuning dan biru...


Pikcas khemah utk rumah merah dan hijau...
Klu x silap rumah hijau juara bg kategori rumah tercantik dan kreatif...


Acara perbarisan telah bermula dan dirasmikan oleh...entah x ingat la pulok...hehehe...sowie yer...


Acara menaikan bendera sekolah diikuti dgn nayanyian lagu sekolah dan NegaraKu...



Jom kita tgk aksi k'win berlari...
Thn ni k'win masuk 3 acara...banyak gakkan acara yg dia masuk...
Maka banyak jugak la dia dapat hadiah...

Jommmm...zzaaassssssss.......


Acara pertama k'win...pecut jgn x pecut...dapat no. 1...ada tokoh utk jadi olahragawati nanti ni...hehehe...


Acara ke-2 k'win...lari jgn x lari...


Acara ke-3 yg menurunkan k'win...dapat no.3...huhuhu...jdlah dah banyak dpt emas, dpt gangsa la pulok...hehehe...



Ni lak aksi abg aiman berlari...
Kali ni abg aiman x masuk banyak acara, just 2 acara jer...x tau knp...
Tp oklah atleast dpt gak hadiah...x la blk dgn tangan kosong...hehehe...
Klu x malu dgn k'win...hihihi...


Acara pertama abg aiman...lari 4x100m...dapat no.3...


Acara talik tali yg abag aiman join...dapat tempat ke-2...


Pikcas abg aiman masa terima hadiah...



Hanya ni jer acara yg liyana snap pikcasnyer...
Ada acara sukaneka dan acara utk anak2 istimewa...
Jom kita tgk...

Sebelum tu tempek dulu pikcas anak2 yg mak liyana ngasuh tu...Syamie dan Ehsan...
Actually diorg 4 beradik yg mak jaga...lagi 2 org x sempat nk snap pikcasnyer...
Sorry yer Watie (ibu budak2 ni)...alang x sempat nk snap pikcas along dan nana...hehehe...


Syamie dlm acara 50m utk murid tahun 1...


Ehsan masuk acara 4x50m utk murid thn 2...


Ni la sikit pikcas acara sukaneka dijlnkan...memang best...gamat dgn sorakan ibu bapa dan tetamu...


Talik tali utk murid2 perempuan...kali ni rumah kuning juara...


Ni acara utk anak2 istimewa...sekolah ni ada kelas utk anak2 istimewa...
Fina anak kazen liyana, k'melor...kira anak buah liyana la ni...
Tahniah fina dpt no 2...suke dia bila dpt hadiah...

Ok dah habis pikcas dipart 1 ini...ada lagi pikcas2nyer...
Maka terpaksa la liyana buat 2 part...next part tgu selepas ini yer...
Ada acara utk para ibu dan bapa...memang meriah...
Dan pikcas digerai k'long serta tuan punya umah ini...hehehe...
Tuunnngggguuuuuuuuu..........


Wednesday, 24-Mar-2010 17:34 Email | Share | | Bookmark
Besday Party Ank2 Linda & N3 Campur2...

 
 
 
View all 9 photos...


Quote:
Terlebih dahulu liyana nk ucapkan ribuan terima kasih pada kwn2 yg x putus2 mendoakan arwah adik saudara liyana, anis yg telah kembali kerahmatullah kelmarin....
Terima kasih juga diatas ucapan takziah utk kami semua ahli keluarganye...mudah2an doa kita dimakbulkan olehNya dan arwah ditempatkan digolong org2 yg beriman...amin...


Tarikh: 27.02.2010 (Sabtu)
Masa: 5.00pm ~ 7.00pm
Lokasi: Umah K'Syikin (kakak Linda) ~ Tmn Seputih, Perak

Salam semua kengkwn...
Harap semuanye sihat dan dilindungi selalu hendaknye oleh ALLAH s.w.t...

N3 kali ni liyana nk tempek pikcas masa kami menghadiri besday party anak2 linda...
Linda ni kawan baik liyana sejak dibangku sekolah lagi...
Kira ni 1st time liyana berpeluang dan dapat datang ke besday party anak2 dia...
Tiap2 thn linda x lupa nk invite liyana kebesday party anak2 dia, tp x pernah sekali pun liyana penuhi...
Setiap kali dia buat besday party sure ada saja hal dan urusan yg x dapat nk dielakan...
Dan ari tu syukur alhamdulillah dapat gak liyana merasa kek anak2 dia...

Actually kali ni linda buat besday party kat umah kakak dia, k'syikin...
Kebetulan k'syikin baru masuk rumah baru, so tghari tu ada sikit kenduri kat rumah tu...
Ptgnye lak buat besday party anak2 linda...

Jom layan pikcas kat umah kakak linda ni...


Kami datang agak lewat, maka acara potong kek x sempat nk join...so, pikcas kek pun hanya dapat setgh ni sj...hehehe...


Sebahagian menu ari tu...semuanye linda dan kakak2 dia yg masak...memang banyak pilihan... x tau nk makan yg mana...semua sedap2 lak tu...
Antara menu2nyer mee grg, bihun grg, ketiau grg, nasi grg kg, nasi grg udang, laksa, roti jala, ayam panggang, pulut kuning, kuih muih dan mcm2 lagi....
Sampai kami mkn kekenyangan dan x mkn mlm pun...punya banyaknye mkn...hihihi...


Dgn linda dan sikit pikcas dibawah khemah...


Hanya dapat snap 2 org je anak linda, yg sorng lagi Airil entah kemana....

Quote:
To Linda & K'Syikin...thanks cz x serik2 menjemput liyana & family ke besday party dan kenduri kat umah korang...lauk2 semuanye mavelles...sedap sangat, banyak sungguh choice sampai x tau nk mkn yg mana...tp memang kenyang giler kitaorg ari tu...klu ada buat mkn2 or besday lagi jgn serik dan lupa ajak kami lg yer...and tima kasih sekali lagi dr liyana & family diatas jemputan ini...




Ni lak liyana dipaksa menjadi model utk bulu mata palsu adik liyana...
Sapa lagi kalau bukan kerja asu...fenin liyana dibuatnyer...
Asu la ni dah giler nk pakai bulu mata palsu, dah jadi mcm Rozita Chik Wan tu...
Mlm tu dia suruhnye liyana baring dan dia buh lak bulu mata palsu tu kat liyana...
Mula2 memang x nk, tp ikut kan aje ler si asu ni supaya tidak menghampakan dia...hahaha...

Pastu ada ke patut dia suruh tanggalkan cermin mata and snap pikcas liyana...
Pun liyana turutkan...klu nk tau time x pakai cermin mata tu memang x nampak apa...liyana ni rabunnye dah teruk...main raba2 jer ari tu...

Layan jer la yer...


x berapa nampak sangat bulu mata palsu tu sbb dia buh yg biasa punya...bukan yg lentik 90'c tu...



Ni lak pokok yg entah apa namanyer liyana pun x tau...
Bila tanya husband dia kata pokok circus...ye kot...
Pokok ni abg ipar liyana yg tanam depan umah mak...
Pokok ni bg liyana unik, tp penuh dgn duri...


Cantikkan....



Ni pula antara menu2 kami time cuti CNY ari tu....
Punya la lama liyana peram pikcas2 ni baru la ni ada kesempatan nk publish...hihihihi....

Ok la jom zaaaassssss.......


Tomyam sea food yg liyana buat simple sangat...
Resepi ada sebelah cuma bezanye kali ni x banyak sayur yg diletak...banyaknye sea food saja...


Ini lak resepi dari mak mertua liyana...1st time liyana makan, memang sedap...

Quote:
Resepi Ikan Tumis Sayur

Bahan:
Ikan kembung/temenung ~ 2 ekor
Cili kering ~ 5 tangkai (dipotong 3 atau 4)
Bawang kecil ~ 1 ulas (dihiris)
Serai ~ 2 batang (diketuk)
Air masak ~ 2 gelas (klu nk kuah banyak tambah lg)
Air asam jawa ~ sebesar ibu jari
Garam secukup rasa
Perisa secukup rasa

Cara:
~ Tumis bawang, cili kering dan serai dgn minyak (jgn banyak dan jgn terlalu sikit) agak2 mcm nk tumis sayur
~ Dah naik bau buh ikan....jgn terlalu kerap kacau, takut nanti ikan tu hancur...
~ Dah terbalikkan ikan tu 2-3 kali, buh air asam jawa dgn perlahan....
~ Pastu buh air masak...
~ Buh garam dan perisa kemudian kacau dan rasa...

* Dah siap...tutup api dan dah boleh dimkn....Selamat Mencuba...


Sure ramai rasa pelik bila dengar nama menu nikan... bila tgk bahan dan caranye, rasa liyana mungkin lg ramai yg pelik...hehehe....
Sbbnyer nama lauk ni tumis sayur, tp x ada pun sayur...hihihihi...
Jgn kata kwn2...liyana yg 1st time dengor pun duk tanya berkali2 takut depa bg salah info...tp memang betul tu la nama lauk ni...
Biras liyana cakap, tumis sayur tu sbb cara masak mcm masak tumis sayur....kuang...kuang...kuang...


Ni lak peveret kami sekeluarga...budu...
perggghhhh...kalau ada budu ni cicah lak dgn timun mau 2-3 pinggan makan nasi...hehehe



Tuesday, 23-Mar-2010 08:25 Email | Share | | Bookmark
Kenduri 2+1 Di Umah Kazen & Citer Sedih

 
 
 
View all 12 photos...


Tarikh: 28.02.2010 (Ahad)
Masa: 10.00am ~ 4.00pm
Lokasi: Umah Ayg @ Batu Gajah, Perak

Salam semua kengkwn...
Harap semuanyer sihat2 belaka....walaupun cuaca kita sekarang agak tidak menentu...
Bagi liyana dan keluarga, kami semua alhamdulillah sihat...cuma kami masih dlm kesedihan....
Mana tidaknye hanya dlm masa 1 bulan kami kehilangan 2 ahli keluarga...

Semlm adik saudara liyana telah kembali kerahmatullah dlm usia yg teramat muda...22thn...
Maaf sbb semlm dlm facebook liyana nyatakan umurnyer 24thn (pd yg dah tgk facebook liyana dah sedia maklum)...
Anis, adik saudara liyana yg telah kembali kerahmatullah pg semlm jam 1.30am kerna sesak nafas...
Arwah meninggalkan kami dgn satu2nye anak lelaki yg baru berusia 3 bulan dan suami yg sama umur dgn liyana...
Pemergiaannye memang mengejutkan semua org...teramat sedih...
Dan bertambah sedih bila kami melihat bb Muhammad Fakhri Atiqullah yg terlalu kecil itu....

Mengikut cerita salah seorg kazen arwah, arwah dah pengsan dari rumah lg mlm tu...
Dan bila sampai saja ke HKL doktor sahkan arwah dah tiada...x pasti dimana akhirnye arwah, sama ada diumah ataupun didlm kereta...
hanya ALLAH s.w.t saja yg tau...

Sebelum ni memang arwah ada mengadu pedih diulu hati...bila dibawa ke klinik doktor cakap kena gastrik...
sehinggala ke klinik yg akhir, sblm arwah meninggal doktor yg lain pulak ckp arwah ada asma...
Dan mlm td arwah mula sesak nafas semula sehingga pengsan dirumah dan meninggal dunia setiba dihospital...

Jenazah dibawa pulang ke rumah pakciknye di Malim Nawar, Perak jam 5.00pm...
Setibanye jenazah dirumah terus dimandikan dan arwah selamat dikebumikan di Kampar, Perak jam 7.00pm semlm...

Tujuan liyana ceritakan semua ini kerna ada kaitan dgn n3 yg liyana nk publish kan ini...
3 minggu yg lepas, seperti tarikh yg liyana dah tulis diatas tu...adik (ayang) kepada arwah telah menggadakan kenduri
cukur jambul a.k.a naik buai utk bb atiq...
Kebetulan ayang (tuan umah) juga buat kenduri sempena dia preggy 7 bulan...

Memang ketika ari kenduri ni arwah tidak berapa mesra...banyak mendiamkan diri...
Bagi kami mungkin sbb dia dah ada bb maka masa utk bersama kazen2 terhad...
Kami x ambil port sehingga semlm baru kami tau kenapa arwah berperangai mcm tu...

Sedih memang sedih...tapi ini semua ketentuan ALLAHs.w.t....dan kami semua redha diatas ujian ini....

Semoga arwah tenang dan aman disana...Al-Fatihah...
Buat Angah suami arwah, banyakan bersabar dan sebaik2nyer redha dgn segala ketentuanNya...
Kami semua sayang Anis...


Bb Atiq tgh dimarhabankan dan potong jambul...


Bb Atiq yg ketika itu baru 60hari...


Bb Atiq sedang dibotakkan oleh nenek teh, (m'teh utk panggil kami)...
Cuba perhatikan ketika pic ini disnap arwah langsung x pandang kamera...arwah berbaju biru...



Dan hanya ini sj kenangan yg ada dlm simpanan liyana...
Klu diperhatikan memang ketika ari kenduri arwah langsung x pandang kamera ketika liyana nk snap pic dia...
Pikcas ini masa arwah dan family berbuka puasa diumah mak...
Time ni arwah sedang preggy kan bb atiq....





Pada ari kenduri tu ayang ambik k'long as kateringnyer...
Habis semua anak2 termasuk laki ku dikerah utk membantu k'long...hehehe...

x dak mood nk bercerita cz masih dlm kesedihan...layan ye la pic masa kenduri ari tu...



















[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net